Fiat vijesti - općenito

Autor zzip, 19 Ožujak 2008, 10:40:40

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

zzip

Forster, kao i ostali direktori "Tate" nezadovoljni su načinom rada zajedničkog preduzeha zbog toga što prodaja "Fiajtovih" automobila u Indiji ne ide dobro, podseća agencija "Dau džons." Kompanija "Tata" koja poseduje 50 odsto akcija u kompaniji "Fijat-Indija automobili", prodala je od aprila do decembra prošle godine oko 15.000 kola, što je pad od 15 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.
I izvrÅ¡ni direktor "Fijata" SerÄ'o Markione izrazio je ranije nezadovoljstvo radom preduzeća u Indiji, ali želi da se podstakne rad zajedničke firme. U zajedničkom preduzeću, "Fijat" i "Tata" izraÄ'uju automobile kao Å¡to su "grande punto" i "linea", kao i motore. "Tata" vozila prodaje preko svoje trgovačke mreže.
Forster, bivši predednik evropske filijale američkog "Dženeral motorsa" (GM), koji je preuzeo "Tatu" minule godine, upozorio je da je indijsko tržište postalo mnogo konkurentnije od kada je pre nekoliko godina osnovano zajedničko preduzeće sa "Fijatom." Činjenica da konkurenti, kao što je PSA (Pežo-Sitroen), planiraju podizanje fabrike u zemlji najbolje pokazuje sve veći značaj indijskog tržišta za svetske autokompanije. Zbog toga je Forster pozvao "Fijat" da odluči da li je Indija značajno tržište za italijansku kompaniju.
"Moramo da odlučiomo da li 'Fijat' gleda na Indiju kao na sekundarno ili primarno tržište", kazao je Forster agenciji "Dau džons" na Sajmu automobila u Ženevi koji je danas otvorio kapije za medije, stručnjake i direktore autokomapnija.
Forster je rekao da za sada nije predviÄ'en susret sa direktorom "Fijata" Markioneom na ženevksoj smotri automobila koja će za Å¡iru javnost biti otvorena od 3. do 13. marta.

http://www.biznisnovine.com/cms/item/stories/sr.html?view=story&id=52735

Redakcija portala

U ožujku je na europskom tržištu prodano 1.602.131 novih automobila, a od tog broja 106.836 su automobili iz talijanske Fiat Groupe.

To znači da je Fiat Group prošlog mjeseca na Starom kontinentu prodao 20% manje vozila nego u istom mjesecu 2010.

Sam Fiat je prodao 79.692 vozila što predstavlja minus od čak 27,3 odsto u odnosu na mart 2010.

Lancia je smanjila prodaju sa prošlogodišnjih 13.148 na 10.008 vozila (minus 23,9%), dok su Ferrari i Maserati zajedno prodali 870 automobila (minus 2,9%).

S druge strane, Alfa Romeo bilježi veliki rast prodaje, i to prvenstveno zahvaljujući odličnoj prodaji modela Giulietta. Alfa Romeo je naime prošlog mjeseca u Europi plasirala 16.266 automobila, odnosno 65,3 % više nego u ožujku 2010. godine.

TakoÄ'er, Alfa Romeo je u Europi tijekom prvog kvartala ove godine pronaÅ¡la 39.964 kupaca, Å¡to je za 49,4 % viÅ¡e nego u istom periodu 2010.

zvrk

Pobunjenici u Libiji "zarobili" Gadafijev specijalni Fiat 500 J40 by Castagna


 
_______
alfisti.hr

zzip

trebao si ovo sa malo txta staviti kao zasebnu vijest.. jer je zanimljiva...

zvrk

mislio sam...ali nisam tada imao dovoljno podataka već samo te 2 slike i info da su zarobili gadafijev 500.

nema veze...nikad nije kasno za lijepu vijest  ;D

zvrk

Nova generacija Pande bit će najvažniji frankfurtski model

Za nešto manje od dva tjedna, Fiat će predstaviti dugoočekivanu novu generaciju Pande, jednog od najvažnijih modela u ponudi. Uz novi mali gradski model, talijanski automobilski div predstavit će niz noviteta ostalih marki, poput Alfe Romea, Abartha, Lancie i Jeepa.

Alfa će, primjerice, prikazati novi TCT mjenjač s dvostrukom spojkom i Quadrifoglio Verde verziju malog MiTa, Abarth će izložiti zanimljivu aktualnu ponudu modela, Lancia će predstaviti kompletnu ponudu modela za europsko tržište, a Jeep najsnažniju SRT-8 verziju Grand Cherokeeja s 6,4-litrenim V8 motorom.

autoklub

zvrk

Totalni raskol u ’vezi’ Suzukija i VW-a, više niti ne razgovaraju

Kada je Volkswagen preuzeo 20 posto vlasništva nad Suzukijem, niti najveći pesimisti nisu očekivali ovakav rasplet situacije

Nekoliko početnih trzavica preraslo je u pravi verbalni rat, a sada je stigla i konačna potvrda totalnog raskola u njihovom braku. Nakon što su putem medija izrazili obostrano nezadovoljstvo u ’vezi’, Volkswagenovi čelnici otišli su korak dalje i objavili da će dobro razmisliti o budućnosti i svim investicijama vezanim za Suzuki. Ta izjava toliko je razbjesnila čelnike Suzukija da je njihov predsjednik Osamu Suzuki potpuno digao ruke od partnerstva:

- Volkswagen očito nema namjeru razgovarati s nama oko ključnih pitanja vezanih za zajednički život, pa im ovim putem poručujem da niti mi više nemamo namjeru razgovarati s njima - zaključio je Suzuki.

Partnerstvo izmeÄ'u Volkswagena i Suzukija, koje je trebalo omogućiti obostranu korist, očigledno se bliži kraju, a cijeli odnos sve viÅ¡e podsjeća na svaÄ'u male djece u vrtiću. Cijelu farsu vjerovatno će iskoristiti Fiat koji iz prikrajka čeka rasplet situacije i trenutak kada bi mogao započeti lov na Suzuki.
General Motors neće prodati Opel barem još deset godina

Nakon mnogobrojnih nagaÄ'anja o prodaji Opela, napokon je stigao i službeni komentar iz General Motorsa. Potpredsjednik GM-a Robert Ferguson odbacio je navode prvenstveno njemačkih medija o Hyundaijevoj ili Fiatovoj kupnji Opela:

- S čelnicima Opela nikada nismo vodili razgovore o eventualnoj prodaji, a iskreno, takvo što nas uopće ne zanima. Opel je naš i biti će naš idućih deset godina.

Turbulentno razdoblje za GM koji je prije dvije godine bio na rubu bankrota očito je proÅ¡lost, a rast prodaje Opelovih automobila u Europi gdje njemački proizvoÄ'ač bilježi Å¡est mjeseci rekordne prodaje, probleme u partnerstvu sveo je na minimum.

______________
autoklub.hr

zvrk

Chrysler se našao u ulozi spasioca Fiata

Chrysler, koji je bio pred bankrotom prije tri godine i kasnije prelaskom u ruke Fiata uspio prebroditi teškoće, sada se našao u ulozi spasioca te kompanije. Fiatova prodaja je, naime, počela padati u razdoblju europske dužničke krize.

Chrysler će tako nadmašiti Fiatov operativni profit za 87 posto u drugom polugodištu i taj jaz će se nastaviti iu 2012. godini, prema istraživanju Blumbergovih analitičara.

Chrysler bi mogao osigurati zaradu, prije isplate kamata i poreza, od oko 864 milijuna eura (1,18 milijardi dolara) u drugoj polovici 2011., U usporedbi sa 462 milijuna eura od Fiatovih tradicionalnih poslova, uključujući i profit marki Ferrari i Maserati.

Trgovački profit za američku kompaniju, koji je od lipnja konsilidovan u Fiatove rezultate, mogao bi doseći 1,91 milijardi eura naredne godine, 77 posto više od Fiatovih 1,08 milijardi eura.

Chrysler, koji se našao pod tri različita vlasnika u posljednje četiri godine, zabilježio je neto gubitak od 34 milijarde dolara od 2006. do 2010. godine, prema podacima koji su objavljeni skupa sa zahtjevom za sudskom zaštiom od povjerilaca, kako bi se izbjegao bankrot. Prodaja trećeg po veličini američke auto-kuće pala je 48 posto na 1,1 milijuna prošle godine, sa 2,1 milijuna u 2005.

Ikona američke autoindustrije službeno se početkom lipnja naÅ¡la pod kontrolom talijanskog auto-giganta nakon Å¡to je grupa Fiat objavila da je osigurala većinski udio, poslije kupnje dionica trećeg proizvoÄ'ača kola u SAD od američke vlade.

Preuzimanje je obavljeno dvije godine nakon što je Fiat dobio 20 posto dionica posrnulog Chryslera u zamjenu za prijenos tehnologije izrade energetski efiksanih automobila i kada je stekao pravo upravljanja kompanijom u skladu sa odlukom američkih vlasti da spase Chrysler od bankrota u razdoblju recesije.

Poslovanje Fiata je ugroženo zbog pada prodaje u Europi gdje je udio talijanske kompanije u kolovozu pao na 7,3 posto, sa 8,2 posto u istom razdoblju 2010., dok su isporuke smanjene 13 posto. Chrysler je, dotle, uspio povećati američku prodaju 23 posto do rujna.

_____________
c/p tanjug.rs

Miha.

#53
 
Zamjena za Bravo neče biti joÅ¡ jedan model. Sve če biti radikalno drugačije. UsporeÄ'ivat nadolazeči Bravo s drugim autom biti če potpuno neprimjereno izjavo je Sergio Marchionne pri tome želeči istaknuti posebnost  novog Brava.  :bis:
Po svemu sudeči 2013. trebao ugledati svjetlo dana.

zvrk

Fiat 500 i Chevy Volt promašaji godine

Američki Yahoo!Finance objavio je listu deset proizvoda iz raznih grana industrije, koji su 2011. ostvarili znatno slabiju prodaju od očekivane i postali svojevrsni gubitnici.

Na listi 10 najgorih našla su se i dva auta, Fiat 500 i Chevrolet Volt, kojima je svojevremeno dana misija velikog uspjeha. Ali, ćorak! Fiat se umjesto u planiranih 50.000 primjeraka prodao u samo 20.000., a Volt se prodavao slabašnim ritmom od prosječno 125 auta mjesečno.

___________
autoklub.hr

marvel

za volt je to fakat katastrofa, mislim koliko je tu novaca utučeno za razvoj i ostalo. tehnologija će ostati za neke druge modele ali ipak...
a 500-ka ionako nije bila namijenjena za američko tržište, brijem da su više novaca potrošili za reklamu nego što
su zaradili od tih 20 hiljada primjeraka. ustvari puno više s obzirom da auto dolazi iz poljske u ameriku.
samo me zanima još jedan podatak kako ide prodaja forda ¨ka¨ s obzirom da je to globalni proizvod za cijeli svijet
pa tako i za ameriku a dolazi iz iste tvornice praktički isti proizvod ali samo s drugim znakom.

sinek

Fiat 500 i Volt promaÅ¡aji godine u SAD-u, jest da su se novinari (njima slično) tako slikovito izrazili. Ruku na srce, ameri joÅ¡ nisu spremni za takvu motorizaciju, preÅ¡tedljivo i premalo je to za njih. Pustimo  sad to, unazad par dana kolaju informacije o trećem partneru FIAT/Chrysler grupacije i to iz usta CEO Sergio Marchionne. Razlozi kako navode povećanje prodaje. Zasad najizgledniji kandidat je PSA grupacija, u igri su joÅ¡  Volvo i GM(Opel)

sinek

FIAT i Suzuki sklopili su posao u kojem će naredne tri godine FIAT opskrbljivati  Suzuki Maruti  sa dodatnih 100 000 diesel motora na godinu. Tvrtka Suzuki Maruti  (54,2% u vlasniÅ¡tvu Suzuki Motor Corp)  već poduže vrijeme proizvodi motore  1.3-liter MultiJet 75-hp po licenci FIAT-a, no da bi zadovoljili sve veću potražnju na indijskom tržiÅ¡tu  na godinu će dobivati dodatnih 100 000 diesel motora od FIAT grupacije.

zzip

ti bi mogao pisati vijesti za portal??

ha??

:DD

zvrk

FIAT 500 BROJI TEŠKE DANE NA AMERIČKOM TRŽIŠTU


Plan prodaje u SAD-u u 2011. od čak 50.000 primjeraka modela 500 bio je totalno nerealan - prodano samo 19.769

S obzirom na bliskost u braku Fiata i Chryslera, te koriÅ¡tenjem istih platformi i motora za vozila s Fiatovim i Chryslerovm logom, Å¡ef Fiat grupacije Sergio Marchionne bio je u proteklim godinama jako optimističan po pitanju prodaje Fiatovih modela na američkom tržiÅ¡tu, prije svega modela Fiat 500. MeÄ'utim, premda je mali 500 na američkom tržiÅ¡tu izazvao velik interes, prodajni rezultati i nisubili zadovoljavajući, a na kraju jako daleko od planiranih brojaka.


Tako je i sam Sergio Marchionne priznao kako su planirali u 2011. godini na američkom tržiÅ¡tu, odnosno SAD-u, prodati 50.000 primjeraka automobila Fiat 500, te je početkom 2012. godine sam Sergio Marchionne priznao da su to bili nerealni planovi rukovodstva,  te je brojku 50.000 nazvao ‘nevjerojatno naivnom’. Istovremeno je priznao kako im je cilj bio nadmaÅ¡iti prodaju Mini Coopera koji se u 2010. godini prodao u SAD-u u 45.644 primjeraka. Da su u Fiatu bili neoprezno preoptimistični u planiranoj prodaji Fiata 500 za 2011. godinu pokazuje i podatak kako je u SAD-u tijekom 2011. prodano samo 19.769 primjeraka automobila Fiat 500.

Mini je imao veliku prednost, jer je bez prestanka prisutan na američkom tržištu više od desetljeća, dok je Fiat 500 tek nedavno prisutan na tom tržištu i to kao potpuno novi proizvod. I premda prodaja Fiata 500 na američkom tržištu nije ni blizu planirane brojke 50.000 primjeraka, Marchionne je izjavio kako tvornica u Meksiku, u kojem se Fiat 500 proizvodi, i dalje posluje profitabilno, i to zato jer se u toj tvornici proizvode primjerci koji se prodaju u Južnoj Americi i Kini.

Å ef Fiat grupacije Sergio Marchionne izjavio je kako se nada da će u 2012. godini u SAD-u prodati izmeÄ'u 25.000 i 30.000 primjeraka automobila Fiat 500. Pri tom u 2012. godini će Fiat 500 i Fiat 500 Abarth biti jedini model automobila marke Fiat u prodaji na američkom tržiÅ¡tu.
______________________
Davor Kindy/autoportal.hr