Novi Bravo - iskustva korisnika

Autor tomislav10, 24 Rujan 2008, 09:42:22

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

franjo-fritz

Citat: skrooz  u 01 Srpanj 2015, 10:53:48
Franjo, ajde mi nadi kozni volan i rucicu mjenjaca za brava dok si u italiji, nudim sto eura za to
p, p
ex barava 1.4-12v ar 159 jtdm 2,4 oc.t. tuning brava 14.12v.80ks ex fiat tipo 20.16v . 16.8v 90ks  alfa164 20t  opel kadett 20.16v gsi ar 155 1,7-8vts.. 155 2,0-16ts. Honda civic 1,5 sedan projekt 250ks

AntonioK

Citat: Bokyyy  u 01 Srpanj 2015, 09:30:50
i kakva su vaÅ¡a iskustva sa novim Bravom ?  :rofl

odlično auto !linija mu nije zastarila,lipo ga je viditi pogotovo na 17 ili još bolje 18colnim felgama
unutrašnjost je ok fali samo dodirni ekran
potroÅ¡nja t-jet 120ks  prosjek
                                grad 8 lit.
                             auto cesta 7lit  :super: godiÅ¡nji troÅ¡ak održavanja  :super:

get

Baš sam sada bacio oko na račune.

Uglavnom, moj prosjek do sada je 2857KN godišnje ode za servis i popravke. Sedam godina starosti.
Po mojoj kilometraži to iznosi 0,33kune/kilometru za održavanje auta.
Tu svakako treba još nadodati gume i gorivo te osiguranje kao neki fiksni namet.

Gorenavedeni iznos nije ni puno ni malo.
Najveći problem je distribucija kvara i održavanja.
Definitivno najveće ulaganje u auto slijedi izmeÄ'u 5 i 6 godine imanja.

Po mom sudu, ako sve bude OK, slijedeće godine bi trebao biti samo manji servis, ali živi bili pa vidjeli.

Ne znam kako drugi auti stoje. Jer uvijek se svi kunu kada čitam test polovnog da nije nitko imao nikakva ulaganja.

http://autoportal.hr/test_rabljenog

Vjerojatno je stvar percepcije.

Nekome potrošni materijal, nekome kvar.
Ne mislim da li ti je auto stao na cesti. Meni fala Bogu nije i nadam se da neće.
Rekao bih da spadam u sam vrh paranoika kada se tiče ispravnost i sigurnost vlastitog automobila.

I da, ono što sam oduvijek trubio oko intervala izmjena ulja. Svi vi koji imate uputstva, unutra ćete vidjeti intervale tipa 30 000/35000km ili jednom u dvije godine.

Uglavnom, od fiata je stigao dopis da se to mijenja i reže na 20000(dizel)/15000km(benzin) ili jednom godiÅ¡nje Å¡to prije doÄ'e.

Mike20

Ček, hoćeš reći da si u 7 godina dao za Brava 20 000 kuna za servise i kvarove NE računajući gume, tehnički i osiguranje?

Iako sam drugi vlasnik auta, imam sve račune Å¡to je ikad raÄ'eno na njemu od 2008. godine i mislim da cifra nije ni blizu tolika, budem baÅ¡ provjerio.

get

Od toga, 7-8 otpada na izvanredno održavanje (2x ventilacija, mjenjač, a i sada će vilica).

Evo ovaj na 60 000km 2000KN.
2013 veliki servis (remenje itd) 2700kn i 2011 1500kn (svjećice)

ovi drugi su zanemarivi.

ccm

Ja sam od izvandrednih stvari u 5 godina imao samo lijevu kuglu, i to je bilo oko 400kn sa promjenom.
Sve ostalo redovno odrzavanje. Dogurao sam do 60k kilometara prije nego sam ga prodal. Servisi znaci oko 1100kn, jednom sam mijenjao filter goriva sto je bilo 450kn, jednom prednje plocice isto oko 400kn i jednom zadnje diskove i plocice (oko 800kn).
Nakon kaj sam ga prodal kumu je on napravio veliki servis, oko 3k kuna i to je to. Nista vanredno do sada.
Znaci sve skupa to bi bilo oko 11k kuna u 6 godina, racunajuci i veliki servis. Malo manje od gore navedene cijene, ali na srecu nije bilo kvarova.
Nebu mene niko v mojoj koruzi...

get

No, i nadodaj tu još akumulator, koji će ići, ako već nije.

tako bi ja kada gledam do pete godine.
Nisam potrošio niti 5000KUNA.

Teško je iz glave sve sipati, ja imam sve papire.
ÄŒovjek se iznenadi koliko ode na auto.

Naravno, tu treba nadodati i kozmetička ulaganja ako je tko radio, recimo kupnja felgi, opruga, ispuha itd.
Da li je tko razbio auto, i to valja popraviti itd.

Ja te sve gluposti smatram pod održavanje auta.

Onda kad se podvuče crta može se govoriti o cijeni koštanja.

Kao što rekoh, auto do 5 godine starosti i nije neki trošak.

Ja gledam prosječno, cijena godišnjeg održavanja je i dalje na razini jednogodišnje rate novog auta, a moj je kao nov :D

Može netko mijenjati i auto sveko malo bez ulaganja, ali konstantno se gubi.

Auto košta i to je to.

Meni najbitnija stvar je da se auto ne kvari nepredviÄ'eno.

Eto, poznanik ima Škodu Octaviu, isto, sada će 7 godina, ok, kilometraža velika 160 000km. Generalka motora i brdo pretumbavanja 20 000kn. Auto je još par mjeseci pod kreditom. Što reći . . .

get

Evo recimo kronologije

2008 -
(UKUPNO   790KN) 2009  790KN redovni servis
(UKUPNO  1313KN) 2010  523KN redovni servis
(UKUPNO  4124KN) 2011 2811KN (redovni servis sa svječicama i izmjenom kočione + popravak ventilacije)
(UKUPNO  4907KN) 2012  783KN redovni servis
(UKUPNO 10308KN) 2013 5401KN (veliki servis sa updateom centrale + popravak ventilacije sa izmjenom motorića)
(UKUPNO 17075KN) 2014 6767KN (redovni servis + prednje disk pločice i kočiona tekućina + akumulator + brisači + ležajevi mjenjača)
(UKUPNO 19035KN) 2015 1960KN (servis na 60 000KM, zadnje disk pločice i kočiona tekućina, svječice)
Ostalo ili zamijeniti vilicu ili samo kuglu. To će biti ili 1100KN ili 550KN.

get

Da se razumijemo, mogao sam ne popravljati ležajeve i čekati da vidim što će se dogoditi.
Druga varijanta je bila promijeniti samo dva ležaja, onda bi se popravak mjenjača smanjio za pola, al čemu otvarati getribu i ne promijeniti još koji ležaj :D

Al sam picajzla i sve mora biti tip top.

Svi dijelovi su original i raÄ'eno je u ovlaÅ¡tenom servisu.

Jedino što ne stavljam original je filter peludi i filter ulja. To ide Purflux koji se pokazao kao odličan izbor.

Svi problemi koji su se pojavali vezani za ventilaciju je prvenstveno kriv AC. Al *** ga tada sam bio neiskusan i premalo toga sam znao.

ccm

Istina, da, auto je veliki luksuz. Kad bi ja ubrojio sve *** kaj sam stavio na njega, cifra bi bila preko 30k kuna.
I da, imas pravo, zaboravio sam akumulator :)

buzz11

Citat: get  u 01 Srpanj 2015, 16:02:48
Kao što rekoh, auto do 5 godine starosti i nije neki trošak.

Ako godisnje napravis kilometara, a da ne ulovis ni izmjenu ulja. Ako radis 40-50 tisuca ko ja onda je to sasvim druga pjesma.
Ex: AR 33 1.7 16V, Fiat Brava 1.4 12V, AR 156 2.4 10V
Trenutno: AR 147 1.9 8V, Fiat Bravo 1.4TB MultiAir Sport 140, Audi A3 2.0 TFSI

AntonioK

ljudi to je još jedan član obitelji :yahoo:

evo ove godine sam super prošao sa izmjenom ulja (svakih 8-9 tis.)

ulje 280 kn ( fala get)
  filter i ruke 130kn
  izvarednog nije bilo niÅ¡ta osim akumulatora koji je riknija iznenada petu godinu i ručica brisača 200kn
   sve ostalo po planu održavanja (remenja ,ulja,filtera ..i ostalih čačkarija)

get

Tu svakako treba pribrojati i prometne kazne :D

Ima toga još . . .

ccm

AntonioK

bilo je i toga
Å¡to mislite bi li se mogla ugraditi shark antena,da li bi Å¡ljakala?