Gume (značajke i iskustva)

Autor zetsthebunny, 26 Studeni 2013, 21:04:36

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 9 Gosti pregledava ovu temu.

Mike20

Tak su i Dunlop Sportmaxx RT moje ja imam, svaka na svoju stranu.
Nebitno, samo gas

gandi

:ok:

Kakve su ti Sportmaxx?
Meni su u užem izboru bile Sportmaxx RT2, CSC5 i GY.
Na tyrereviews Sportmaxx RT2 ima nešto bolju ocjenu (94% vs 90%), ali sa dosta manje kilometara i komentara.
--->>>    click here      <<<---

AntonioK

Koliko vidim forumaši slabo preferiraju pirellijeve gume

Mike20

Dobre su mi. Imali smo ih i na službenom, da nešto posebno bolesno drže, nisam primijetio, al su se potrošile nevjerojatno brzo.
Sad smo na Primacy 3.

the-rider

Citat: gandi  u 10 Kolovoz 2016, 09:21:32
Isto su ti Å¡are tako kao meni? Jedna kao da gleda naprijed, druga natrag.
I sve ok?

da, naopako su

a valjda je sve u redu, bjezi zadnji kraj ko lud, ali sam naviknut na toyo r1r  :D:
Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far the wall moves after you hit it.

gandi

Citat: Mike20  u 10 Kolovoz 2016, 15:31:44
Dobre su mi. Imali smo ih i na službenom, da nešto posebno bolesno drže, nisam primijetio, al su se potrošile nevjerojatno brzo.
Sad smo na Primacy 3.

Mana dobre gume je da se brzo potroši. Potenze su mi na Tempri trajale možda 15 000.
Ali su tih 15 000 bolesno držale.

Mike20

Je, al Velim niš posebno nisu držale

brava 312

Da pitam kako su se pokazale toyo gume?
Nudi mi vulkanizer za 460 kn s montazom, dimenzija 195/55/15.
Mislim da je neki model c1 ako se nevaram i kao da je to prva ugradnja na citroenu i peugot.

Mike20

Citat: AntonioK  u 10 Kolovoz 2016, 12:52:37
Koliko vidim forumaši slabo preferiraju pirellijeve gume

Da, vidiš to je zanimljivo, i meni su promaknule

vedri28

Poštovani.
Dižem iz mrtvih ovu temu da ne otvaram novu.
Da li itko ima iskustva sa CrossClimaticama, konkretno zanima me trajnost i utjecaj na potrošnju goriva. Dražen?
Situacija je slijedeća: Stilo 1.4, godišnje cca 30000 km, od toga 70% samo ja u autu bez tereta, ostalo obiteljski, 70% otvorena cesta (PGŽ, uglavnom Gorski kotar), ostalo lokalno po Rijeci, autoceste jako malo (Zagreb tu i tamo). Gume mijenjam kao Slovenci jer idem dosta tamo. Sa zimskim gumamama cca 8000 godišnje.
Dimenzija 195/65/15, performanse su u drugom planu.
Imam dvije ljetne gume koje će na zadnjim kotačima ziher odraditi dvije sezone, a trenutno su na autu sve 4 zimske koje su dale svoje i do kraja ljeta su za smeće. Dakle kupio bih ili 4 zimske jesenas i onda dvije ljetne na proljeće pa mijenjanje ili sve 4 CrossClimate pa d. i. i.
Nove zimske bi mi ovim tempom trebale izgurati 4 sezone jer takva mi je dosadašnja praksa. Stare ljetne koje sam spomenuto guraju dvije sezone, a nove dvije koje bi kupio barem dvije sezone na prednjim i onda na zadnjim još jednu sezonu.
Michelin CrossClimate trenutno se može kupiti kod jednog prodavača za 602 kn komad (akcija). Zimske koje me interesiraju idu za 470-500 kn komad, ljetne cca 450-500 kn komad, doduše ako bi se ubola kakva akcija možda i manje.
Držim da ima računice za CrossClimate ako bi gurale tri zime i dva ljeta - cca 65000 km. Poslije toga opet neke takve cjelogodišnje. Treća zima je malo kritična, ne znam bi li ostalo dosta mesa na gumama. Naravno, mijenjao bi ih naprijed-nazad periodički. Ne bi imao trošak ni zafrkanciju s premontažom što ionako oštećuje gume odnosno eventualno trošak kupnje još jednih felgi.
U drugoj opciji do tada bi strajbao (trenutne) stare ljetne i morao kupiti svije nove, ostale bi mi zimske za još jednu zimu i ljetne koje bi kupio na proljeće za vožnju na zadnjim kotačima. Poslije toga opet 4 zimske i dvije ljetne pa ispadne skuplje.
U biti navijam za CrossClimate ali ne znam kako će ih žderat ljeto u Rijeci i relativno velika kilometraža.
Ako dakle netko ima iskustva s njima, molim pišite.
Punto 188.2 1.2 16V
Stilo 1.4 16V
Bravo 1.9 JTD 120

NeMiran

Ja bi radije uzeo Nokian WeatherProof da kupujem cjelogodišnju gumu

vedri28

Dapače, ta ispadne i jeftinija. Stavio sam CrossClimate jer je tema već bila otvorena a naročito zato što je ta na glasu kao dugotrajna. Ustvari, naglasak je na trajnosti pa ako bi Nokian to izgurao stavit ću njega.
Punto 188.2 1.2 16V
Stilo 1.4 16V
Bravo 1.9 JTD 120

gandi

Imao sam cjelogodišnje, doduše GY, ali sve bi to trebalo biti slično

Citat: gandi  u 24 Prosinac 2015, 18:19:05
185 - 60 R 14

Goodyear Vector 4 season - cjelogodišnje, tako da ima kompromisa sa svih strana, ali u globalu skroz OK guma. Vozile su se 2 godine na mom autu, onda još godinu dana na Bravi.

Osobno, sad se vozim ljeti na ljetnima, zimi stavim zimske i na miru sam.

Pogledaj malo ovo. http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Michelin/CrossClimate.htm
Jako je dobro ocijenjena.

Mike20

U Sloveniji za 100 eura kupiš u toj dimenziji i zimsku i ljetnu gumu, znači dva komada, imaš Hankook, Uniroyal Dunlop itd
Osobno nikad nebih uzimao univerzalnu gumu, 25-30 000km napraviš bez problema sa nekom prosječnom ljetnom gumom

vedri28

@gandi

O koliko prijeÄ'enih kilometara govorimo?

Ma u biti, s obzirom da imam dvije ljetne gume koje mi je žao baciti bit će najprije opcija sa 4 zimske i dvije ljetne. Opcija sa cjelogodišnjima funkcionira samo da odrade 3 zime a mislim da nema šanse da, nakon što su eventualno ispeglale 55000 km, odrade još jednu zimu sa dovoljno mesa da su u zakonskom limitu.
Bilo bi interesantno, doduše :-)
Punto 188.2 1.2 16V
Stilo 1.4 16V
Bravo 1.9 JTD 120