Punto - Najbrže ste vozili?!

Autor mariosplit, 06 Siječanj 2009, 00:54:35

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

Lesli Eldridž

I da dodam joÅ¡ pa molim da ne briÅ¡ete. Radi se o potroÅ¡nji pri max. brzini. Pola rezervoara potroÅ¡io po gradu i jutros bilo 13,8-13,7 km/l. Na otvorenoj cesti sam skinuo na 14,6 km/l, a sa punim gasom Visoko-Sarajevo, 20 tak km porasla je na prosječnu 14,4 km/l. Znači vrlo malo troÅ¡i i punim gasom kad se na autoputu vozi. Uglavnom se iÅ¡lo punim gasom oko 150 km/h, a samo na radarskoj kontroli sam samnjio na 110 km/h i kad su mi se par meÄ'eda ubacivali kad hoće da ispred mene pretiču. I danas sam na autoputu bio najbrži...

zzip

ženin punto... 1.2 8v... 165km/h... 155-50-15... na plin...

Lesli Eldridž

Citat: zzip  u 26 Kolovoz 2009, 19:39:41
ženin punto... 1.2 8v... 165km/h... 155-50-15... na plin...
KOji mk1 ilio mk 2? Koje su ti gume? To što si napisao mi nisu jasne. Ako su gume 13' onda je zbog manjeg točka moguće da je mjerenje netačnije, pa za 155-160 km/h imaš polazivanje 165 km/h. Ako nije ovo u pitanju i ako je mk2, kako to da je taj brži od moga mk2 ? Ja sam danas jedva 154-155 km/h nagurao i to za trenutak sa fabričkim dimenzijama guma. Uglavnom izgleda da mi se sve prilično slaže sa fabričkom najavom max. brzine. Nemam prospekt, pa neznam šta tamo piše, ali sam čitao na netu da je za 1,2 8v 60 KS brzina za pojedine primjerke 155 km/h. Imam prospekt za mk1 i tamo ih ima sa 155 i sa 160 km/h čini mi se (nije mi sad pri ruci u gepeku je auta), zavisno od mjenjača i broja karoserije. Može li mi neko od cijenjenih forumaša dati podatke za max. brzine mjenjača mk 2 1,2 8V 2001. godište? Bio bih vam zahvalan.

zzip

mk2 iz 2002 god... 60ks... i krive dimenzije sam napisao... 195-50-15...

btw.. jedan crni punto sa PU tablicama ide i preko 170.. provjereno... :D

tako da su i tvoj i ženin malo spori... :lol

iwex

Lesli Eldridž

Citat: zzip  u 26 Kolovoz 2009, 22:08:10
mk2 iz 2002 god... 60ks... i krive dimenzije sam napisao... 195-50-15...

btw.. jedan crni punto sa PU tablicama ide i preko 170.. provjereno... :D

tako da su i tvoj i ženin malo spori... :lol
Nije spor tako je po tehničkim specifikacijama. Pri 1600 o/min u petoj brzini je 60 km/h. Pri 3200 o/min ide se 120 km/h, pri 4000 o/min ide se 150 km/h. Proporcija je OK.  4000/16000=2,5. PomnožiÅ¡: 60 km/h x 2,5 = 150 km/h, to je ok.  (155 km/h : 150 km/h) x 4000 ob/min = 4133 ob/min, a to je ono Å¡to sam ja očitao kao 4150 ob/min na trenutak (155 km/h) i onda se vratilo na 152 km/h, pa opet iÅ¡lo na 154-155 km/h. Nema Å¡anse da sa serijskim gumama ide brže. Ne prima viÅ¡e gasa, a da li je blokada nisam siguran, ali mogla bi biti, jer ga vrača na malo viÅ¡e od 4000 ob/min. Ne da mu neÅ¡to da razvija obrtaje. E da li je zbog aerodinamike i malenog motora ne znam ili je to do blokade, opet nisam siguran, ali ne može viÅ¡e. Radi se o serijskim dimenzijama guma. Sad ću provjeriti razliku u dimenzijama mojih i tvojih guma i pronaći neku smislenu proporciju. Ovo je dokaz da mi je brzinomjer tačan u bobu. E sad se pitaj je li taj crni punto sa tačnim brzinomjerom i da li ima gume melenog promjera, pa mu brzinomjer pokazuje viÅ¡e?

iwex

lol

ovo već prelazi u naučnu fantastiku ...

Lesli Eldridž

Provjerio. Te gume su 33 mm manjeg obima od mojih (165/70 R 14). Greška u mjerenju brzine je -1,81%. Znači ako ti brzinomjer pokazuje 70 mph, ti se ustvari krećeš 68,73 mph. Ako ti pokazuje 165 km/h, stvarna brzina je 162 km/h. E sad dodaj da ti možda ni brzinomjer nije precizan kao moj (vidi se iz proračuna da je kod mene 100% tačan) i eto ti te razlike. Auto sa 60 KS ne može da ide 170 km/h, a pogotovo ne više od toga. Ranije su auti od 75 KS i malo lošije aerodinamike mogli ići oko 170 km/h, ali aerodinamika nije toliko napredovala. Dodaj da je punto mk2 težak slično kao i golf 2. Kako će onda da bude brži od golfa 2 koji je jači 15 KS? To je fizički nemoguće i zato ne vjerujem u tačnost tvrdnje da su toliko brži od moga serijskog auta. Isti auti, potpuno ispravni, a tolika razlika. Nemoguće....

tipo 1.7d

kažeš da se vrti na 4000rpm a tu mu nije najveća snaga, trebao si probati u 4. možda bi i došao do 165, a sad i stvar je u nadmorskoj visini i gustoći zraka i temp zraka, te razlike se osjete na slabijim autima

tipo 1.7d

možda je caka u mjenjaćima i omjerima brzina

Lesli Eldridž

Moram probati sa punim autom. Pa da vidim koliko će ići, mada mislim da na ravnom i nema neke razlike, osim u ubrzanju. Ustvari ne mislim da ga načepim viÅ¡e ikada ovako kao danas. Samo sam probao na dužini od 20 km da vidim koliko ide, a na dionicio Sarajevo Blažuj (3,5-4 km) i negdje od pola sam stisnuo do kraja razvio sam 148 km/h, a zbog radara nisam smio da ga držim joÅ¡, ali nije bilo viÅ¡e ubrzanja da se osjeti puno, možda samo malo. To me je malo tazočaralo, pa sam kontao da ga malo na dužoj relaciji propuÅ¡em. I doÅ¡ao do rezultata kakvog imam. Mislim da je to, to i da auto ne može brže, a negdje sam već čitao da mu je to max. brzina, koju sam sa mukom dostigao. Otprilike kao skala 55, samo je znatno startniji na malim obrtajima i življi je, ali su krajnje brzine tu negdje (55 naspraM 60 KS) i to iznosi nekih 155-158 km/h za skalu 55, isto kao i punto, samo je zastava bila lakÅ¡a nekih 50 kg, a loÅ¡ije aerodinamike (uz manju čeonu povrÅ¡inu i tanje gume) i to je to. Mislim da se i u praksi i u teoriji sve slaže kod mene.  Punto mi je preÅ¡ao 140.000 km i praktično se tek razradio Å¡to se tiče performansi i bolje ne može.

Lesli Eldridž

Citat: tipo 1.7d  u 26 Kolovoz 2009, 23:36:11
kažeš da se vrti na 4000rpm a tu mu nije najveća snaga, trebao si probati u 4. možda bi i došao do 165, a sad i stvar je u nadmorskoj visini i gustoći zraka i temp zraka, te razlike se osjete na slabijim autima
Možda, je i to, ali nisam isprobavao do kraja u 4. brzini. Tako se možda može vidjeti ima li neka blokada. Može biti i u omjerima mjenjača, znam da ih kod mk1 ima više različitih. Ako neko ima za mk2 molio bih da mi to pošalje. Interesuju me prenosni omjeri i krajnje brzine pa da malo računam. Ako koga interesuje kako se to radi pokazat ću mu. Matematika je jednostavna.

Lesli Eldridž

Citat: iwex  u 26 Kolovoz 2009, 23:39:47
Nešto mi ne štima u njegovim okretajima ... i tu mislim da je cijela caka ;)

No dobro ... ispravan je 100% pa vjerojatno druge gume zafrkaaju ...
Mislim da je najprije do guma, jer i to utiče na krajnji omjer prenosa. Kod mene su potpuno nove gume i to bi trebalo biti to.

zzip

a sad i stvar je u nadmorskoj visini i gustoći zraka i temp zraka, te razlike se osjete na slabijim autima

sad sam se već popišao od smijeha... :lol :lol :care:

enivej... lesli... na svim fiatima brzinomjer nakom 80 na sat laže za 5-15%.. toga nema u specifikacijama.. to je istina... mjereno nekoliko puta sa različitim tipovima GPS navigacije....

a svi ovi proračuni... sorry... nisam ni čitao... ne zanima me razlog.. zanima me samo krajnja brzina...
bacio sam ciglu na gas i provjerio šta cajger veli... i da... ide punto u petoj i više od 4500 okretaja...

da se ponovim.. NA PLIN... :D :D

tipo 1.7d

Citat: zzip  u 26 Kolovoz 2009, 23:47:37
a sad i stvar je u nadmorskoj visini i gustoći zraka i temp zraka, te razlike se osjete na slabijim autima

sad sam se već popišao od smijeha... :lol :lol :care:

da si prošao 100tkm sa autom od 45ks u 3 godine znao bi o čemu pričam