Fiat Punto - koliko troši vaš punto

Autor ben27, 14 Studeni 2009, 21:46:09

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 11 Gosti pregledava ovu temu.

chakija

gradska po zagrebu mi je slavonska-avenija v. holjevca-utrina... možda jednom ili 2 puta odem do faksa(FSB). i za to malo po kazaljci on meni potroÅ¡i 5 litara. te vožnje kako si rekao otvorene ceste, malo troÅ¡i, tako oko 5-6 litara...ali brine me taj grad i autoput. i kako sam napomenuo ne nabijam po gasu u gradu, stvarno lagano vozim, sve ispod 2000okr Å¡altam.. preko ljeta sam bio u do rijeke i jedan dan do umaga i sa 650kn nisam proÅ¡ao ni 800km. prosječna mu je preloÅ¡a. dakle autoput i grad ga jako muče. zanima me da li je to neki mehanički problem, ili u kompjuteru ili koji problem već moež biti. nije to sad neka ogromna potroÅ¡nja ali za tu snagu i kako vidim ostale dojmove od forumaÅ¡a definitivno je previÅ¡e.  imam joÅ¡ dva auta( vw sharan 1.9tdi 66kw i kia proceed 1.4 80kw) i troÅ¡e puno manje od ovoga

M.P.

A ne znam, spoji na komp pa vidi. Ima masu stvari ( senzora ) koji drkaju potrošnju.

Ali, ako želiÅ¡ 5-6l u gradu, promjeni auto :). I ove auto Å¡to si spomenuo. to su 10g mlaÄ'i auti, možda i viÅ¡e, to je neusporedivo, snaga je totalno nebitna. Punto je koncepcijski star auto. Nema tu puno filozofije. U gradu će ispravni punto ( 55-60-75 ) Å¡ajbat 8-9, po autoputu 7, i na otvorenoj 5-6. i to ti je računica, ispod toga ne ide :) I optimalno Å¡altanje je izmeÄ'u 2,5 i 3 tisuće. Sa tom vožnjom ispod 2 ga koljeÅ¡.

Miha.

To je gradski autić, a po autoputu ga moraš ubit u okretaje zato više troši. Šaltaj na 2500 vozi na 2000 ;) Dobro ga je spuhat jednom mjesečno do 5500-6000.

mrzli

Ja prošli tjedan odvozio rutu Čakovec- Aviano- Čakovec 1000km sa potrošnjom od 18.7km/l ( 5.3l) .
900km autoput 120-130km/h 100 km obična cesta

Mikan

fiat punto mkII 1.9 jtd sporting oko 120KS gradske po sarajevu uzbrdo i odpuhivanje  :drive: TDI-eva i GTI-eva 7.5 do 8l a na otovrenom nisam ni bio tak da neznam (ali sam ubjednjen da je mala potrosnja). :D zimi izadje i na 9lgradske.

kao sto moj brat kaze Pun gas.com :D

chakija

Citat: M.P.  u 22 Listopad 2012, 02:28:05
A ne znam, spoji na komp pa vidi. Ima masu stvari ( senzora ) koji drkaju potrošnju.

Ali, ako želiÅ¡ 5-6l u gradu, promjeni auto :). I ove auto Å¡to si spomenuo. to su 10g mlaÄ'i auti, možda i viÅ¡e, to je neusporedivo, snaga je totalno nebitna. Punto je koncepcijski star auto. Nema tu puno filozofije. U gradu će ispravni punto ( 55-60-75 ) Å¡ajbat 8-9, po autoputu 7, i na otvorenoj 5-6. i to ti je računica, ispod toga ne ide :) I optimalno Å¡altanje je izmeÄ'u 2,5 i 3 tisuće. Sa tom vožnjom ispod 2 ga koljeÅ¡.
sharan je isto godiÅ¡e(96.) i sa 600kg cigle manje troÅ¡i haha :D a kia je nova ali ima 35ks  viÅ¡e ipak i dosta je "divlja" pa opet puno manje troÅ¡i....ona 8 litara "guta" jedino na 170km/h i viÅ¡e. znam da ne treba očekivat neku super potroÅ¡nju, ali po autoputu on troÅ¡i viÅ¡e od 7 i u gradu i 10litara... ko u zgu ima komp a da nije skup?
p.s. ja se definitivno Å¡altam na nekog dizela, samo bi ipak htio vidjet da li postoji neki problem :)

75elx

Citat: chakija  u 22 Listopad 2012, 01:27:18
gradska po zagrebu mi je slavonska-avenija v. holjevca-utrina... možda jednom ili 2 puta odem do faksa(FSB). i za to malo po kazaljci on meni potroÅ¡i 5 litara. te vožnje kako si rekao otvorene ceste, malo troÅ¡i, tako oko 5-6 litara...ali brine me taj grad i autoput. i kako sam napomenuo ne nabijam po gasu u gradu, stvarno lagano vozim, sve ispod 2000okr Å¡altam.. preko ljeta sam bio u do rijeke i jedan dan do umaga i sa 650kn nisam proÅ¡ao ni 800km. prosječna mu je preloÅ¡a. dakle autoput i grad ga jako muče. zanima me da li je to neki mehanički problem, ili u kompjuteru ili koji problem već moež biti. nije to sad neka ogromna potroÅ¡nja ali za tu snagu i kako vidim ostale dojmove od forumaÅ¡a definitivno je previÅ¡e.  imam joÅ¡ dva auta( vw sharan 1.9tdi 66kw i kia proceed 1.4 80kw) i troÅ¡e puno manje od ovoga

Imam ti ja 75,
gradska voznja (semafori, kreni, stani, kreni....) je 7.5 L - 8 L
otvorena znaci oko 80 km/h je 5.5 L - 6 L
autocesta oko 120 km/h je oko 6.5 L

chakija

Citat: 75elx  u 22 Listopad 2012, 18:39:57
Imam ti ja 75,
gradska voznja (semafori, kreni, stani, kreni....) je 7.5 L - 8 L
otvorena znaci oko 80 km/h je 5.5 L - 6 L
autocesta oko 120 km/h je oko 6.5 L

e to bi bilo super da je tak... al mislim da bi razlog mogao bit indikator temperature... termostat sam promijenio ali i dalje ne diže temp kak treba. takav problem je već imao jedan kolega s foruma. čak me na tehničkom ekotest zezao jer se nije mogao zagrijat. ako to ne riješi problem onda ću na dijagnostiku.

75elx

Ma ne mora znacit, mozda samo sat "laže", i ja sam mislio nekoc da mi nije u redu temperatura jer mi kazaljka nije na sredini nego na 8 h, spojio na kompj. sve u redu, pali se ventilator na temperaturi na kojoj bi trebao.

Moze biti tisucu razloga, mozda ti je primjerice otisao kompjuter motora, mozda ti je lambda otisla, mjesavina ti prejaka, dizne prave probleme, dok bi ti to sve istrazivao i mjenjao nikad ne bi ustedio tih pola litra sto ti auto potrosi vise. Kakav je motor, je li trosi ulja? Je li na motoru sto radeno? Na toj kilometrazi zna svasta otici na tom motoru, pocne trosit ulja, treba strojno obradit glavu, novi dihtung znaci, gumice ventila, karike.... Inace 75ica nije poznata bas kao toliko mali potrosac, multi point injection je, potrosnja je veca, jaci je motor, odrzavanje je skuplje. Pojasni sto je sve mjenjano na autu, pogotovo oko motora.

chakija

na motoru je mijenjan dihtung glave i kape, strjno je obraÄ'ena normalno, vod. pumpa, remen, termostat... to je bilo početkom ove god mijenjano...sad mi ne pada pamet el je joÅ¡ Å¡ta mijenjano... ulje ne troÅ¡i... mislim potroÅ¡io je malo al poÅ¡to je stalno na cesti to je normalno... a i to Å¡ta kažeÅ¡ , ne vrijedi se ***, već sam podosta utroÅ¡io novaca na njega, zamijenio sve Å¡ta se dalo praktički, i prodajem ga, ako ikoga zanima haha

75elx

Realno ako auto potrosi pola litra vise ne isplati se tu sve redom mjenjati, da je veca potrosnja ok, ali to je zanemarivo pogotovo gledajuci na starost auta, mjesecno ces radi tih pol litra potrosit mozda 100 kn vise benzina u konacnici, a dok mjenjas lambdu, dizne i te gluposti potrosit ces preko soma kuna a trosit ce ti auto pol litra manje i na kraju ce te opet nesto mucit, pa opet ulazi, zato vozi dok koliko toliko normalno ide i trosi, ako primjetis da se jos neke glupost dogadaju, prodaj i kupi nesto novije i ispravnije, jer kod starih auta moras biti svjestan da ulaganjima nema kraja....

Puntigamer

Evo da i ja predstavim potroÅ¡nju mog mk2 1.2 8v ....vožnja Makarska -Zagreb starom magistralnom cestom  420km, vrijeme vožnje cca 5h 15min bez stajanja, potroÅ¡io bi u prosjeku 23 litre Å¡to daje potroÅ¡nju od 5,47lit na 100km Å¡to je viÅ¡e nego zadovoljavajuće.
Gradska vožnja po Zadru mi se kreće od 6ipo do 7,2 lit na 100 km. Ovo su rezultati mjerenja a dok potrošnja na auto puto jako varira od brzine. Pri prosječnoj brzini od 140kmh potrošnja ide preko 8 Lit a pri prosjeku od 130km iznosi nešto oko 7 ili manje al to moram još izmjeriti točno.

Ako potroÅ¡nja ulja u motoru spada u ovu temu onda ću i to napisati da za intervala izmeÄ'u dva servisa svako 10k kilometara nemam potrebu doljevanja ulja u motor koji je pregazio priko 209 000 km  :ok:

cicili

ne gazis ti njega onda dobro..  :lol :lol

Mairon

Da ga ganjaš kak spada trošio bi on 10 litri bez pogovora. Vidim da je razlika na otvorenoj u odnosu na 8v dovoljna. 8v ide od 4.5 do 5.5. U gradu je jako mala razlika. Neznam koji je grad u pitanju, al meni moj 8 troši po gradu. Dosta kratkih relacija i hladni motor. Što mi je mala potrošnja. Sad da se i ganja, sumnjam da bi ispod 9 litri bilo.

cicili

:ok:

trosi on 8 litara po gradu i ako ga pazis a moze i do 10 bez problema ako ga gazis malo bolje, i njega mozes spustit na 5.5, 6l po nekoj otvorenoj cesti, auto cesta oko 6.5 normalne voznje bar je meni tako trosio a masina je bila odlicna..

recimo ovaj 1.4 16v u puntu mozda i nesto sitno manje trosi, ali zato mu je gornja granica kod gazenja vislja, ali i ide za tu razliku isto toliko bolje.  :D