Benzin budućnosti??

Autor zzip, 01 Veljača 2011, 02:01:26

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

zzip

Znanstvenici su proizveli umjetni benzin - novo se gorivo temelji na vodiku, a cijena bi mu mogla biti samo oko kunu i 60 lipa po litri.



Vodik će u sastavu benzina potpuno zamijeniti ugljik, tako da neće biti ispuštanja štetnih plinova, čime će umjetni benzin biti ekološki u potpunosti prihvatljiv.

Rezultat je to istraživanja tima znanstvenika na čelu s profesorom Stephenom Benningtonom, voÄ'om projekta, koji usavrÅ¡avaju formulu za benzin, koji će u potpunosti moći zamijeniti naftni derivat i drastično smanjiti cijenu goriva, piÅ¡e Daily Mail.

Na neki način, vodik je savršeno gorivo. U sebi sadrži triput više energije od normalnog benzina po istoj mjernoj jedinici, a dok sagorijeva, iz njega ostaje jedino voda', istaknuo je Bennington. Čak i sa svim porezima i nametima, cijena takvog goriva po litri iznosila bi oko 5,1 kunu.

Kako je držanje vodika u spremniku u tekućem stanju vrlo skupa i ne baš sigurna metoda, znanstvenici laboratorija Rutherford Appleton sa sveučilišta London i Oxford pronašli su način kako da vrlo gusto sabiju vodik u mikro kuglice, koje se onda mogu ubrizgavati ili sipati u spremnik poput tekućine.

'Dosadašnja istraživanja pokazala su kako se mikro kuglice mogu koristiti na standardnim motorima automobila, bez potrebe za dodatnim preinakama. Pri uporabi nema emisije ugljičnih plinova, a sve je zapravo vrlo slično pogonu na električnu energiju', ističe Stephen Volker iz Cellar Energyja.

Prvi testovi na cesti provest će se sljedeće godine, a novo gorivo moglo bi biti u prodaji za tri do pet godina, javljaju agencije.

hrsvijet.net

kresozg

živi bili pa vidili. al što je sad sa cijenom?? 1,6 ili 5,1? nije mala razlika

Max Abarth

krešo - ajd pročitaj opet tekst... polako ;)

hoks

ma da je i 7 kuna opet super .

vrtek

Problem sa svim tim alternativama je taj da patent ubrzo otkupe velike naftne kompanije za hrpu love, pa nista ni ne stigne zaživjeti.

gturcic

Tehnički dio priče je upitan, alo ovo s cijenom je čista besmislica.

Problem 1.
Usporedba cijena proizvodnje u laboratoriju u litrama (ili tisućama litara) nerealna je, jer ukoliko to gorivo zaista može zamijeniti benzin (koji se dobija iz sirove nafte, zalihe koje će potrajati još 20-30 godina), potrebna proizvodnja kretati će se u milijunima litara dnevno, što mijenja nabavne cijene sirovine te tehnologiju i cijenu proizvodnog procesa!

Glupi novinar je mogao napisati da će litra koÅ¡tati 0,2kn, ili 200kn, jer cijenu benzina odreÄ'uje politika (porez, troÅ¡arina, naknade- sve promjenjivo jednim propisom i/ili odlukom), a ne proizvoÄ'ač. Bitno je da smo se svi navikli plaćati preko 1â,¬ za litru benzina; čak i da proizvodnja koÅ¡ta 0,01â,¬, prodavali bi ga za 0,9â,¬ odnosno za maksimum koji je kupac spreman platiti!

Problem 2.
Izumom ovakvog goriva naftne kompanije postaju "posao prošlosti" - naftni lobi već godinama usporava prelazak na alt. izvore energije, i ovu ideju će pokušati uništiti svim mogućim sredstvima.

Problem 3.
Ovako neozbiljno napisana vijest možda je laž, smišljena s ciljem kratkoročnog privlačenja pozornosti i/ili dizanja vrijednosti autora...

Sve u svemu. živi bili pa vidjeli

kresozg

max abarth - pročitao sam, ali stvarno je idiotski navoditi cijenu koja nije za krajnjeg potrošača, ako sam svojim polaganim čitanjem shvatio poantu. što mene briga ako ga benz.pumpa plati 1,6, kad ću ja plaćat 3x više. to je kao da napišu reklame po cijeloj hrvatskoj "cijena novog auta tog i tog će biti 40.000kn!!!". ali će se u salonima prodavati za 120.000, jer prodavač, država i ostali posrednici moraju nešto zaradit. nadam se da shvaćaš što pišem. ali ako ne shvatiš iz prve, nema veze, drugi put pročitaj polako ;)

Boxer

Pa proizvodna cijena sadašnjih benzina je malo preko 2 kn ostalo su nameti tak da ne vidim budućnosti u tom umjetnom bezinu sve dok ima fosilnih goriva oliti nafte
Dijagnoza postavljena, lijek se još traži...

zzip

očigledno je da neki ne kontaju što znači novinarski senzacionalizam...

svjesni ste da nam tv i novine diktiraju kako ćemo razmišljati i u kojem smjeru ćemo ići.. naravno.. ako im dozvolimo...

ovo gorivo nema šanse da zaživi idućih 100 godina...

manowar

Ja se iskreno nadam da ce zazivit ovo gorivo i da mu bude cijena pola eura!!!!!  JAOOOO kako bi se vozile stare pile sto trose 15-18litara al to je samo moja zelja :(

suzy1989

to je samo mazanje ociju nazalost...
uvijek nekog vraga izmisle,ali to sve nikako da zazivi...

Boxer

Naftni loby drma svijetom i sve dok nje njih nema šanse da zaživi išta drugo
Dijagnoza postavljena, lijek se još traži...

Max Abarth

u jednome filmu, nemogu se nikako sjetiti  :tres:

uglavnom bila scena nekog naftnog magnata na sastanku

pa je dobio referate -

gospodine , taj i taj je napravio motor koji troši 3 litre na 10

Å¡ef - ubite ga  :lol

takoÄ'er scena malo dalje -

John je napravio žarulju koja troši 80 % mane struje, a traje vječno

šef - nemu odrežite palčeve da mu ne padne na pamet ponovno nešto napraviti ;)

ovo je karikirano na ovo Å¡to je boxer rekao

naftni lobiji vode cijele države

da saudijska arabija prekine sve odnose sa sad-om, ovi bi bankrotirali...ili pokrenuli rat  :lol

zzip


andreiGT

to gorivo će zamjenivati benzin ili dizel, ili oboje ??