Novi Bravo-dijelovi i cijene

Autor get, 08 Ožujak 2014, 20:59:49

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

get

Našli su luft.
Rekli su mi da ne mogu raditi geometriju jer imam luft u kugli.

TRW je cca 160KN (valjda ide i minus 20%), ali sve kaj sam pročitao da zamjenske brzo prozijevaju.

A ne znam ni sam kaj bi. A sa druge strane ne mislim iće za mjesec dana po jedan selen, pa po drugi, itd.
A i nisam siguran koliki je rok tim selenima po gradu na 17 cola i 1300kg teškom autu.

Ako se ne varam, kada skine vilicu, geometrija se mora raditi, što isto treba nadodati kao trošak od 150KN.

Kada nema drugih iskustava. da je neko probao taj lemforder.
Ne znam da li je na svim vilicama ista tvrdoća tih selena.
Ili uzeti kuglu lemforder i dva selena i riješiti desnu vilicu na taj način.
Ovako me traže 0.8h za izmjenu vilice. Ne znam koliko uzmu vulkanizeri za taj posao. iliti neki meho zvan fuš.

Mike20

Sorry, nisam te skužio.

Hm, ne znam što može za ovjes biti originalnije od TRW-a.
Imaš praF, ak je kugla načeta, ni seleni nisu bajni.
U biti na vilici nema nikakvih opcija štelanja, niti ju možeš montirati koji mm van njezinog ležišta, al naravno da treba špur poštelati.

Selene treba izvaditi i upreÅ¡ati, za to treba malo viÅ¡e vremena od same zamjene kompletne vilice. Sigurno guma na selenima nije ista kod svih proizvoÄ'ača, iako da i staviÅ¡ neÅ¡to tvÄ'e, nebi smjelo biti neudobnije jer je prednji most uÅ¡rafljen na Å¡asiju preko selena, znači nije direkt metal na metal

get

Ma koliko sam ja iz čitanja shvatio, ova lemforder je možda i mrvicu ispred TRW-a, a možda si umišljam.

Uglavnom auto radi dosta zagrebačkih kilometara, iako pazim na ležeće rupe itd, al jednostavno su ceste takve.

Da mi je gugla otišla ko nekima u prve tri godine, sigurno bi samo kuglu promijenio.

Ovo čak gledam i kao neki upgrade auta. Samo kada bi znao koji je rang originalna vilica, a rekao bih da je neki prosjek.
Tipa, drži vodu dok miševi ne odu :D

Mike20

Citat: get  u 08 Srpanj 2015, 14:54:13

Samo kada bi znao koji je rang originalna vilica, a rekao bih da je neki prosjek.

Mislim da si u pravu, vjerojatno skuplje i  je bolje

AntonioK

bolje da ništa ne kemijaš promini obadvije vilice i tako će ti ubrzo otići i liva

ccm

Citat: get  u 08 Srpanj 2015, 13:16:09
Sad sam na 60 000km. i 7 godina.

Ne da mi se sada promijeniti kugla (ne znam jel se skida vilica ili ne).
Pa da mi slijedeće godine ode jedan selen, pa opet skidanje vilice, pa uprešavanje itd.
Pošto su seleni komad gume koja je podloćna starenju i doticaj sa uljem ju dodatno uništava . . .

Sa ovim se odma promijene oba selena i kugla.

Pa me zanima, da li je bolje uzeti zamjenski dio, za koji smatram da bi bio kvalitetniji, ili ići na orig?
Ne da mi se isprobavati sa jeftilenima, jer mi nije u interesu ići svako malo na servis.

Što se tiče lufta, niti ja ne primjećujem ništa, ali su na geometriji to primjetili pa su rekli da ne mogu napraviti geometriju dok se ne promijeni vilica (zato jer se radi o ovlaštenom i jer nema samo kugle naručiti).

Van ovlaštenog se da kemijati.

Mijenja ti se samo kugla, ne moras cijelu vilicu. Meni je jedna na cca 50k dobila malo lufta, pa sam zamjenio. Original kod Karica sa rukama mislim da je bilo cca 350 kn, od cega kugla 150kn a 200kn ruke. Tak da nekak mi ne izgleda kao nesto gdje bi se zezo sa zamjenskim djelovima, pa makar dobio cijelu vilicu sa kuglom, jer mislim da bi originalna vilica i seleni trebala izdurat jedno 100k.
Nebu mene niko v mojoj koruzi...

get

Citat: AntonioK  u 08 Srpanj 2015, 15:20:44
bolje da ništa ne kemijaš promini obadvije vilice i tako će ti ubrzo otići i liva

Ne mora se to raditi. Može, ali nije kao amortizer.
Ako bi išao na obje vilice, onda to ne bi sada radio, tada bi samo kuglu mijenjao, pa za koju godinu obje . . .

get

ccm

Ajd probat cu nac racun doma, ako pise kaj na tome.
Ne znam iskreno jel original ili ne, ali covjek u Karicu mi je govorio da se do tada mijenjala cijela vilica, ali da su bas objavili servisni set sa uputstvima i da te da sad nude i samo kuglu, bas zato jer je razlika u cijeni drasticna.
Nije mi nista napominjao da su zamjenski dijelovi, ali ne mogu tvrdit sa sigurnoscu.
Nebu mene niko v mojoj koruzi...

Mike20

Fiat ju sigurno ne proizvodi, može biti TRW ili slični proizvoÄ'ači.

AntonioK

get Å¡to ti to kapa na felgu?

kako znati kad odu seleni

get

Da, te nove vilice u odnosu na Stilo (koje su iste) su promijenjene na Bravo-u (vidi sliku moje vilice, prije nije bilo tri nitne već kao na slici na eperu).

Fiat, ko fiat ne prodaje tu kuglu kao dio, ali moguće da su napravili neki kompromis da si čovjek može izmjeniti samo kuglu.

Recimo Fiat500X ima kuglu kao dio.
Cijena po eperu je cca 75â,¬ sa talijanskim porezom.

Al ono što mene muči kod odabira jest, koliko će to trajati, mislim kugla, ili u suprotnom seleni.
Nemam osjećaj kada to ode, znam, nije isto voziti po gradi i po autocesti.

Jer ako za dvije godine moram mijenjati i selene, onda mi se to ne isplati jer onda opet imam rad + geometrija, pa bi ceh bio kao da sam odmah uzeo novu vilicu i riješio to.

Vidjet ću kako će pasti grah do odluke :D

get

Citat: AntonioK  u 09 Srpanj 2015, 12:54:35
get Å¡to ti to kapa na felgu?

kako znati kad odu seleni

Ma to je bio taman sa servisa.
Mijenjao sam i kočionu, pa moram vidjeti jel od tamo kaj odkapalo.
I uvijek na onoj dolje plastici im ostane malo ulja (valjda potiču da selen ode što prije).

Ne curi niš, samo nemar mehaničara.
Takvo u principu i mišljenje imam o više manje svim majstorima.
Svi se kunu u sebe da su iznad svih, a elementarne stvari ne rade po PS-u.
Vjerojatno prkatikant ili što već.
To je tema za sebe.
Još nisam doživio da iza nekog majstora ne moram popravljati stvari . . .

get

Nije valjda da su mi nekaj sjebali pokušavajući napraviti geometriju?!

jel zna netko od čega bi ovo bilo?

Mislim, to bi vidjeli na servisu. Znači nastalo je točno nakon servisa.

Nevjerojatno . . .

AntonioK

moguće je da su ti nešto zbrljali...

meni su ostavili otisak dlana na haubi blizu antene i nikako to ispolirati(kad sam minjao kočiono ulje)