Gume (značajke i iskustva)

Autor zetsthebunny, 26 Studeni 2013, 21:04:36

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

sanja

Sorry ako se ponavljam ali da ne kopam sad po prethodnim stranicama, ako netko ima iskustva s Toyo Proxes T1-R da napise jer bih trebala uzeti nove za ljetni setup

topolino

Momo ima susjed na astri. Njegov stil voznje je penzionato pa ti bas i nemogu nesto reci za njih. Dokle ventus je poceo biti prva ugradnja za dobar dio premium jurilica. Moj glas za hankook.
ex giallo 126 Polski fiat, e rosso Ritmo 105 TC :D
Face free dude :DD:

ccm

Bezi od Momo.... ja imam na alfi, doduse zimske. Na suhom jos ajde, al cim prignoziraju kisu se lovim po cesti.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Nebu mene niko v mojoj koruzi...

kiky776

Citat: sanja  u 28 Travanj 2017, 23:42:43
Sorry ako se ponavljam ali da ne kopam sad po prethodnim stranicama, ako netko ima iskustva s Toyo Proxes T1-R da napise jer bih trebala uzeti nove za ljetni setup

Ja sam ih imao na bravi hgt, bio sam dosta zadovoljan po suhom, manje po mokrom
Alfa Romeo 156 SP2
Stilo Abarth 2.4 20v
Brava 1.4 12v / 1.6 16v / 2.0 20v /2.4 20v
Alfa Romeo 33 1.3 boxer
Opel Astra dti 1.7

gokiSP

Niti jedna zimska guma na ovim temperaturama, a pogotovo po kisi ne drzi.

To o konzerviranoj gumi su gluposti, ali mogu biti takvi problemi ako je guma previse "friska"

Poslano sa mog SM-G900F koristeći Tapatalk

gandi

Momo smo imali na sluzbenom multivanu. Po suhom su okej, ali cim je cesta malo vlazna klize i bjeze na sve strane.

Za toyo t1r sam cuo pohvale za drzanje i minus brzu potrosnju.
Onda sam odustao od njih i uzeo potenze re050a koje su bolesno drzale i bolesno se trosile 😁

--->>>    click here      <<<---

topolino

GokiSP: koliko bi trebala guma biti stara da je zrela? Sada sam stavio GY eficent grip compact na punto mk2b i volan je osjetno laksi nego sa S3. DOT 4816

gokiSP

Ne znam koliko bi trebala biti stara, ali u danasnje vrijeme je zo sve cesci problem jer su svi ludi za sto novijim dotom i onda se vulkanizeri trude nabaviti sto svjezije gume i tu dolazi do problema. Proizvodac deklarira da se guma moze koristit do 8 godina starosti, s tim da se sve do 4 godine starosti moze prodavati pod "novom".

Michael

Mislim da je 6 mjeseci potrebno da guma "sazrije". Par puta naletio na taj podatak, po meni ima nekakvog smisla.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Fiat Punto Evo 1.4 16V (2010.), BMW E30 316i (1985.)

topolino

Znaci GY bi trebale sljedeci mj. taman, dokle conti tek sljedecu sezonu  :facepalm:

ALFA145QV

Continental i ostali premium proizvoÄ'ači gumu do 4 godine starosti deklariraju kao novu gumu (ako je guma adekvatno uskladiÅ¡tena, tj. da nije direktno izložena sunčevoj svjetlosti itd itd ...).
Norme za pravilno skladištenje guma propisuje "Europska tehnička organizacija za gume i felge" (European Tyre and Rim Technical Organization).
Premium proizvoÄ'ači deklariraju da se gume mogu koristiti do 10 godina starosti, ako je vozilo u
recimo to tako, normalnoj upotrebi.
Ovo o sazrijevanju guma je glupost, ali je činjenica (ovisno o proizvoÄ'aču) da guma treba napravit odreÄ'eni broj kilometara da bi "sjela" i počela pružati optimalan grip. Količina tih par stotina kilometara najviÅ¡e ovisi o stilu vožnje i geometriji kotača.
Firma u kojoj radim ima i vulkanizersku radionicu te redovito upozoravamo klijnete da malo pripaze prvih par sto kilometara. Pod tom pažnjom se podrazumijeva malo defanzivnija vožnja, tj. ne se nekom nabit na guzicu i ne mislit da su sad nove gume na autu i pun gas jer sad je to to NOVE GUME  :formula:.

Istina je da se većina ljudi pali na DOT oznaku i nedaj bože da ima lanjsku godinu proizvodnje. No većina ni nezna da se recimo ljetne gume proizvode u jesensko/zimskom periodu, tako da je lako moguće da sada dobiju gumu DOT 4016.
Ali ima pacijenata kojima to nemožeš objasnit i eto drame.
Moje kolege i ja redovito lovimo gume stare 3-4 godine, jer su kod ozbiljnih dobavljača osjetno jeftinije naspram novijeg DOT-a. Ako radiš minimum 10-ak tisuća km godišnje taman ih potrošiš do najkasnije 9 - 10-te godine života gume. Ako radiš osjetno više kilometara, eto ti osjetne uštede u novcima za kupnju guma.
Alfa 145QV...Fiat Seicento Sporting ... Fiat Tipo  1,4 16V

Michael

Zar je dopušteno imati na autu gumu sa DOT-om starijim od 8 godina?

ALFA145QV

Citat: Michael  u 04 Svibanj 2017, 23:46:45
Zar je dopušteno imati na autu gumu sa DOT-om starijim od 8 godina?

A zašto nebi bilo dopušteno?
Alfa 145QV...Fiat Seicento Sporting ... Fiat Tipo  1,4 16V

Michael

Moja greška. Mislio sam da je starost guma zakonski regulirana, čak sam i čuo za tih 8 godina. Sad sam malo prošao po netu i shvatio da sam bio cijelo vrijeme u krivome uvjerenju.

DiscoVolante

Da podijelim informaciju o cijenama guma u susjednoj BiH, prije dva dana sam kupio set Savi UHP 2 u dimenziji 215/45-17 za 245â,¬, i kad se oduzme povrat poreza ispadne oko 200â,¬.

Za te novce mislim da nema bolje gume, jučer sam napravio stotinjak kilometara magistrale i odlično se ponaša, mislim da je puno bolji iznos od kineskih guma za tu cifru.