Main Menu

Novi FIREFLY motori

Autor 2600, 16 Rujan 2016, 12:27:31

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Boxer

S cross u laže sat skoro 15km/h, top je prvo, drugo auto ide ko lud kad je prazan, četvero i klima uzbrdo troÅ¡e 13l i jedva dopuÅ¡e uzbrdo, ne samo on, svi ti auti koji imaju downsizing motore se tako ponaÅ¡aju koji god sam probao. Focus 1.0 ecoboost recimo, Talisman 1.6 DCi 160ks a dam se kladiti da ga stari benzinac 2.0 sa 115 ks podere ko peder playboy, joÅ¡ ako ima plin zagaÄ'uje manje od tog najnovijeg tehnoloÅ¡kog dreka, manje se kvari i jeftiniji je kad zaÄ'e u godine. Taj downsizing je rupa bez dna.
Dijagnoza postavljena, lijek se još traži...

2600

Citat: Boxer  u 10 Svibanj 2018, 15:02:01
četvero i klima uzbrdo troše 13l i jedva dopuše uzbrdo, ne samo on, svi ti auti koji imaju downsizing motore se tako ponašaju koji god sam probao.

Sve je moguće. Ne znam je li iti jedan od njih ima hlaÄ'enje ispuÅ¡ne grane. Na turbo motorima čini čuda. Kod nove generacije se počelo koristiti jer kod punog opterećenja troÅ¡i dosta manje goriva. U suprotnom troÅ¡i gorivo kao lud jer mu treba za hlaÄ'enje.

Zanimljivo Fiat za novi 1.3 turbo (točnije je 1.33) navodi da je puno manja potrošnja pod vršnim opterećenjem u usporedbi sa 1.4 turbo MultiAir motorom. Da je to najveća razlika. Vidjet ćemo.

Talisman 1.6 DCi 160ks

Taj auto kao da ima delay kada se da gas. Valjda dok sve izračuna jer on ima dvije sekvencijalne turbine pa tu ne bi trebao biti problem.

Ali uskoro neće biti tog motora, a novi 1.7 dCi će ići do 150 KS. Za jače će biti novi 2.0 dCi, čini mi se 160 i 200 KS.

danijel044

Citat: Boxer  u 09 Svibanj 2018, 20:43:17
Nije ni moj ni ženin, ženin je 3 cilindrik atmo.... mama je kupila novi S-cross pa imam iskustvo s 3 cilindrikom 1.0 112ks, mogu reći samo jedno jad, bijeda i bogohuljenje

Tj suzukijev 1.0 nama ne prelazi 6.0 po boardu ..pricam o autocesti/gradu ,umjerenoj voznji ... Ja sam bas zadovoljan sa tim motorom...do 130 je sasvim ok. Jedva cekam probat Fiatovu uzdanicu...

Multijet

No replacement for displacement 😋
Za prebacivanje neke mase od točke a do točke b treba uložiti neki rad za koji treba utrošiti, konkretno u automobilu, gorivo.
Masa,rad, energija su neke konstante, iskoristivost motora je isto tako negdje došla do max.
Downsizing,turbo,ovo,ono je sve u službi ekologije i ekonomičnost takvih motora je u vrlo uskom rasponu okretaja.
Za svakodnevnu upotrebu neisplativo, pogotovo za stani-kreni režim.
Dobri stari atmosferac je i daljeðŸ'
Vozio atmo benz, dizel, direktno ubrizgavanje benz i dizel, turbo benzinski i dizel, ekonomičnost je samo oko najvećeg okretnog momenta i konstantnog opterećenja.
Vozim 1,9 multijet od 88kw, žena 1,2 TSI od 66 kW koji je i lakši i noviji skoro u istim uvjetima i potrošnja je tu negdje, nijanse su u pitanju
0989739290

2600

Citat: Multijet  u 11 Svibanj 2018, 07:45:35
Vozim 1,9 multijet od 88kw, žena 1,2 TSI od 66 kW koji je i lakši i noviji skoro u istim uvjetima i potrošnja je tu negdje, nijanse su u pitanju

Pa to je uspjeh ako benzinac troši kao dizel, pogotovo ako je to kod vršnog opterećenja. Ne znam u kojem je vozilu taj 1.2 TSI, je li stari EA111 ili novi EA211.

2600

Nova obitelj motora nazvana je GSE - skraćeno za Global Small Engine, nova mala obitelj motora na razini cijele FCA grupe. Nadimak: "Firefly". Od 2016. godine FCA proizvodi varijantu bez turba ("N3", "N4") za brazilsko tržište. Na Motor Symposium u Beču, grupa je prvi put pokazala turbo verziju: Motori T3 i T4 dolaze sa 120 KS i 190Nm (1,0 l obijma, tri cilindra) ili 180 KS i 270 Nm (1,33 l obujma, četiri cilindra).

Prilikom izrade novog motora, inženjeri su proučavali koliko mogu iskoristiti komponente postojećih FIRE motora. Prvi prototip je koristio radilicu starih motora. Kasnije su inženjeri testirali verzije sa starom glavom cilindra. Na kraju, preuzeli su samo dizajn sa dugim hodom.

Ovim dizajnom može se ostvariti kompaktna komora za sagorijevanje. FCA tvrdi da postiže dobre turbulencije. Obje inačice imaju izravno ubrizgavanje goriva s tlakom od 200 bara, četiri ventila po cilindru, MultiAir i ispušnu granu integriranu u glavu motora.

Na taj način, zagrijavanje motora se skraćuje. Jako mali ležajevi radilice smanjuju trenje. Oboje Å¡tede gorivo. Blok motora i glava cilindara izraÄ'eni su od aluminija. Iz FCA tvrde da su napravili lakÅ¡e motore od konkunrecije. Mada je 91 kg s tri cilindra i 110 kg s četiri cilindra.

Motori T3 i T4 će prvo biti ponuÄ'eni s malim mono-scroll turbopunjačima. Oni omogućuju specifičnu snago od 90 do 100 kW po litri obujma, odnosno 190 do 200 Nm po litri. Dugoročno, planira se koriÅ¡tenje twin-scrol turbopunjača. MeÄ'utim, FCA joÅ¡ ne daje nikakve informacije o tim verzijama.

U preliminarnoj konfiguraciji motori zadovoljavaju nove standarde emisija prema WLTP ciklusu mjerenja. MeÄ'utim, realni ciklus RDE zahtjeva veći raspon rada Å¡to povećava emisije čestica - čest problem za motore s izravnim ubrizgavanjem. Stoga proizvoÄ'ači ugraÄ'uju filter za čestice benzina (GPF) izravno iza katalizatora.

Za varijantu sa 3 cilindra se odlučilo tokom samog razvoja. Inženjeri su primijetili termodinamičke prednosti nad četverocilindrašem s istim obujmom. Obje inačice su iste po provrtu i hodu (70 mm x 86.5 mm) i po kompresiji (10.5:1). Za razvod se koristi lanac. Trenutno FIRE motor ima remen.

Novi dizajn bit će znatno ekonomičniji od prethodnika. Dijagram iz pokazuje da se ubrizgava mnogo manje goriva, posebno pri velikim opterećenjima. Prethodnik se ovdje hladi s relativno velikim količinama goriva . Važan korak u razvoju, jer FCA ima velike planove: GSE motori trebaju biti u prodaji daleko nakon 2025. godine.

Multijet

Citat: 2600  u 11 Svibanj 2018, 12:12:08
Pa to je uspjeh ako benzinac troši kao dizel, pogotovo ako je to kod vršnog opterećenja. Ne znam u kojem je vozilu taj 1.2 TSI, je li stari EA111 ili novi EA211.

1,9 multijet je grande Punto 2006,euro 4,stock,egr i dpf u funkciji i nije baš štediša.
1,2 TSI VW 2016 Polo bluemotion, stock
0989739290

Multijet

Citat: Multijet  u 11 Svibanj 2018, 13:24:15
1,9 multijet je grande Punto 2006,euro 4,stock,egr i dpf u funkciji i nije baš štediša.
[/quote
Svakodnevno se voze, prosječna brzina oba je po BC oko 43 km/h i potrošnja 5,6-5,8l
0989739290

2600

Citat: Multijet  u 11 Svibanj 2018, 13:24:15

Znači novi EA211 ti je u Pola. Jedino novije je mali 1.0 TSI sa 3 clindra.

No to pokazuje samo koliko su mali benzinci napredovali. Jako, ali jako puno.

Multijet

Tehnologija je napredovala, ekologija isto, potrošnja se na tom motoru penje u nebo kod življe vožnje.
Poanta je da uz sav napredak-potrošnja goriva je ostala ista,čak i veća kada se vozim muški
0989739290

topolino

Je sve to izgleda ljepo na papiru. Mali motorcic puno snage, kada ga vozis jednako kao starog fire trosit ce vjerojatno zeru manje jer nekoristis punu snagu. Kada ga nagazis onda trosi kao V6 jer ispada potpuno iz termodinamicnog dizajna samog motora.
ex giallo 126 Polski fiat, e rosso Ritmo 105 TC :D
Face free dude :DD:

Multijet

To ja velim,troši ništa u rasponu od 200-300 okretaja,ispod toga kao i iznad troši više nego klasični atmo
0989739290

Boxer

A ja bih se joÅ¡ dao kladiti da je co2 kad gazim većeg atmo i manjeg turbo znatno u korist atmo. Benzinci napreduju svakako ali za mene je naznačajniji napredak napravila Mazda recimo sa SkyActiv benzincima, e to je za mene napredak, stavit turbo, direktno ubrizgavanje, ecu koji će time upravljati i zakovati motor da se ne raspadne nije nikakav napredak, to se znalo i prije ali je bilo preskupo za usavrÅ¡iti i proizvoditi. Danas kad su ljudi koji mogu i znaju obezvrijeÄ'eni pred masonima koji vladaju svijetom svemu tome cijene su pale, puno pale.

Kad usporedim recimo Fiat 2.0 16vT motor iz Lancie, Fiata, Alfe, 200+ks bez varijabilnog turba, i modernih čudesa, auto koji jede asfalt a sve to prije 30 godina, danaÅ¡nji napredak i nije neÅ¡to, 100ks po litri su imali davno uz neÅ¡to veću potroÅ¡nju i veće zagaÄ'enje ali sam uvjeren i veću trajnost, danaÅ¡njim high tech motorima su na leÄ'a natovarili limit koliko smije koÅ¡tati da bi bio isplativ, limit koliko smije trajati da bi bio isplativ i na kraju krajeva brdo dijelova koji ih čine kompliciranijima i za održavanje i isplativost, pogotovo kad zaÄ'u u godine.

Sjećam se prije 15-ak godina kolega je kupio bijelu Dedru Integrale 16v sa mislim 185 konja, koje je to nevrijeme bilo od auta, prestrašno, išla je u rikverc ko moj tadašnji GSi 16v naprijed :) Danas sve to ide k vragu :(
Dijagnoza postavljena, lijek se još traži...

2600

I Mazda ide na turbo.

VTG nije raširen na benzincima tj. kako si rekao varijabilna turbina. Ja ih trenutno znam samo 2. Jedan je Porsche 718 sa 2.5 turbo boxerom sa 4 cilindra. Drugi je VW Golf 1.5 TSI sa 130 KS. Taj Golf se u nas uopće ne uvozi. U nas ima samo 1.5 TSI sa 150 KS i twin scroll turbom.

Multijet

Eko sranja ubijaju motore ,ali su zato neiscrpna rupa za isisavanje love od korisnika.
Puno viÅ¡e zagaÄ'uju farme, industrija i razna eko i bio proizvodnja.
Koliko govana moramo pojesti da bi jedan hibrid ili strujić vozio po cesti?😡😡😡
0989739290