1.3 mjtd Cudni problem sa motorom

Autor Renato, 28 Rujan 2017, 20:13:19

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

Renato

Prvo da predstavim auto.. Grande punto 2007g. 1.3 sa 90ks. 130 000km prevaljenih, treci sam vlasnik pa neznam dal su pravi. Do sad napravio dva servisa, prvi odmah nakon kupnje kad je imao 115 000, drugi sad prije dva dana.

Problematika je sljedeca, kad je vanjska temperatura iznad 15stupnjeva auto nemirno pali. Okretaji na leru variraju, na aspuh izlazi bjelkasto plavicasti dim sve dok se motor ne smiri. Kojih 10-15sek.
Kad je vani temp. ispod 15stupnjeva, auto upali bez trzanja i bez dima. Ne trosi ulje, nisam dolijao niti kap ulja od prosle izmjene. U voznji se ponasa dobro, bez gubitka snage ili slicno..
Probali smo ga spojiti na dijagnostiku ali nema gresaka. Mehanicar je provjeravao vrijednosti dizna i veli da na trecoj dizni postoji odstupanje, 0.82  dok ostale imaju oko 0.2

Sad dal je to alarmantno ili nije neznam, mozda ima ovdje netko tko je imao slicnu situaciju?





Stilo M

Imas dpf filter?
Najvjerojatnije je zastopan ako ga imas jer iste simptome je imao kolega sa posla na Pandi.. nesto mi se cini da ga je  i map senzor zezo
PRODAJEM DIJELOVE ZA FIAT STILO 3V /5V/MW
https://www.njuskalo.hr/korisnik/car-parts001

Renato

imam dpf.a. Mozda da ga skinem pa da vidim u kakvom je stanju? Inace je eko test ok, sve u granicama normale

Tooutman

Ti se pali DPF? Ja imam 1.6 motor i skuzim dok se vrÅ¡i regeneracija. Probaj s prisilnom regeneracijom  prije skidanja i provjere.
Italia Corse na 2 kotača tracking
https://www.strava.com/clubs/263699

topolino

Najeftinija opcija ti je natankaj ga i autocesta, ako imas tempomat pastavi ga na 120km/h. Kada se zagrije ce sam pokrenuti regeneraciju, osim ako nije za mjenjati.
ex giallo 126 Polski fiat, e rosso Ritmo 105 TC :D
Face free dude :DD:

Multijet

Najprije ga dobro zagrij,pa na autocestu da sam pokrene regeneraciju,to ćeš vidjeti po povećanoj trenutnoj potrošnji,vozi ga tako dok potrošnja ne padne na normalu,tada je završio regeneraciju. Ovo vrijedi ako je dpf začepljen i ako se može regenerirati. Druga opcija je pokretanje postupka pomoću dijagnostike. Netko stručniji će ti reći u vezi odstupanja dizni,mislim da je do neke vrijednosti dozvoljeno.
0989739290

gandi

Samo zaboravljate da se regeneracija dpf-a pali svakih parsto km kad sustav zakljuci da je dpf pun i takav djir po autocesti teoretski mozes napraviti od Rijeke do Osijeka bez da se pokrene regeneracija. Ili za GP-a postoji trik kako ga natjerati na regeneraciju.

Da se prikljucim temi, slicne simptome imam ja sa alfom. Prvo paljenje ujutro je isto tako malo teze osim ako najprije 2-3 puta stavim i izvadim kljuc. U tom slucaju normalno upali.
Svako daljnje paljenje auta je najnormalnije.
Odmah nakon paljenja, ukljucujuci i prvog, auto radi najnormalnije.
Sumnjam na neki senzor ili grijac.

Poslano sa mog SM-G900F koristeći Tapatalk
--->>>    click here      <<<---

Multijet

Naravno, napisao sam ako je problem u dpf-u i ne može obaviti na silu regeneraciju dok ecu motora ne zaključi da ju treba raditi.
Ili putem dijagnostike.
Moguće da je i koji grijač, ali to bi pisalo na displeju i na dijagnostici

Malo nezgodan slijed misli i riječi 😉
0989739290

Tooutman

Pa zato kak rekao putem dijagnostike dok mu auto na radnoj temp nek napravi prisilnu. Meni evo radi svakih 450 km regeneraciju. Zadnja je bila najljepse na putu prema poslu ovaj tjedan. Kilometar prije je bio gotov. E da je tako svaki put hehe.

Poslano sa mog SM-A520F koristeći Tapatalk
Italia Corse na 2 kotača tracking
https://www.strava.com/clubs/263699

gandi

#9
Meni zadnje dvije na autoputu izmedju udina i trsta. I izmedju njih je bilo 660 km. Ljepse ne moze.
Ako ode jedan grijac alfa ne pali upozorenje.

Poslano sa mog SM-G900F koristeći Tapatalk
--->>>    click here      <<<---

Renato

grijaci su zamjenjeni prosle godine.. znaci treba ga malo potjerati :)
Inace nisam napomenuo, u gorivo stavljam wurthow aditiv diesel cure. Svaki tank, a tankam do cepa :)

Dr.Grande

Što se tiče DPF-a na Grandeu, ako nemaš ikonu na tabli za DPF onda vjerojatno imaš obični katalizator kao i ja.



Meni se samo jednom do sada upalio trokut na tabli uz zvučno upozorenje i poruku da je filter začepljen - nastavio ga voziti dalje oko 2000 obrtaja i ugasilo se. Što više imam gradske vožnje, češće radi regeneraciju, a kad ju radi već skužim po laganom cukanju pri puštanju gasa, okretaji na 1000, više troši.

Meni su takoÄ'er znali po zimi varirati obrtaji kad ga upalim, ali dok se zagrije na radnu temperaturu viÅ¡e ne. DoduÅ¡e nakon par mjeseci je zablokirao EGR pa je iÅ¡ao na čišćenje + promjena senzora radilice jer viÅ¡e nije htio upaliti. Dizne su mi u granicama.


Renato

imam dpf.a to je sigurno. Nikad mi se nije upalila lampica filtera.. fora je samo to prvo hlado paljenje ljeti kad zadimi. A dok je hladno vani onda ne dimi


Mike20

Ja vidim samo katalizator i stražnji lonac. DPF ne vidim

Renato

Gledam i stvarno nemam ikonu za dpf..  :joj:

Znaci ovo debelo je samo katalizator?  Ja mislim da je to i dpf ili?