HHO sistem ili vožnja na vodu

Autor FileFixer, 18 Veljača 2008, 10:26:44

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 3 Gosti pregledava ovu temu.

devaST

imam ja ugradiva za njih :D i ratz hell radi za njih tako pitaj njega ako te sta zanima!!

FileFixer

Kažu da na mom motoru ide 25% uštede... Jel to realno? I zanima me šta je sa tehničkim, kako to prolazi?

                          E=mC^2 +/-3dB

devaST

cuj usteda je!!!! inace usteda je ka sta kazu, sada su poceli i izradivat od titana, ja cu kad bude sada sebi stavit od titana i jos uredaj za smanjit smanjit struju na pumpi da je manji dotok benzine, a da plin nadomjesti smjesu i uredaj na lambdu dondu da onda nebi pokusavala povecat i onda javim rezultate!!!!

bili su u autoklubu, sada cekam da oni izbace svoje misljenje nakon misec dana testiranja, ali na probnoj voznji im je vec pocelo stedim ne tolikim postotkom jer se triba razradit uredaj 1000km i onda se elektrolit nadoda i to je to !!!

cupavica lorena

ako ti je ekotest sada dobar na autu sa generatorom ce biti jos bolji,ako ga ugradis samo pazi koliko kalij hidrooksida stavljas u vodu u spremnik ako stavis previse nece biti dobro isto kao ni premalo,ja na tehnickom od 2009.godine do dana danasnjeg nikakvih problema nisam imao
ako nemate hobi,kupite fiat

FileFixer

Eko test je dobar, a i mora biti s obzirom koliko ulažem u auto. Prije dva dana sam registrirao auto bez ikakvih 100 kn. :)

Znači da na tehničkom pregledu kod registracije ne treba ništa skidati?

I ima li smisla da se ugraÄ'uje Level Up umjesto Green Up modela generatora na moje auto s obzirom na starost i prijeÄ'ene kilometre iako je motor u tip-top stanju kao i vlasnik kojemu je teže kupiti salamu za doručak nego novi filter ulja? :)

                          E=mC^2 +/-3dB

devaST

Cuj sta se tice hho on u europskom zakonu je stavljen kao aditiv za gorivo. naravno auto ce ti bit zivlji, mirnije radit i eko test puno bolji i cisci. godine i kilometri neigraju nikakvu ulogu, a to sta je kolega reka o dozi cuj ako stavis manje ili vise to sve kontroliras ampermetrom koliko struje vuce, sta vise stavis vise plina. posalji upit ratz hell-u on ti sve objasni on je distributer za dalmaciju u hho osijek sistemi.

ratz_hell

pozdrav ekipi, nisam dugo bio na forumu, radim stalno ,jbg, al vidim da imam glasnogovornika devu :) Dodouse deva je vidio i bio samnom na jednoj ugradnji i zna kako to funkcionira, i sjedili smo bezbroj puta na kavama i pricali satima o hho tehnici, sto se tice file za tvoga tipasa je potpuno dovoljan green up model , i jedan kvalitetan EFIE da iskoristi sav taj vodik i eto ustede od tih 25% , a sada ima jos shema za izvuc jos vise ustede , uglavnom cijela je teorija da stogod damo vise struje generatoru on ce raditi vise hho plina i usteda ce biti vise zato , ogromnu ulugu igra i snaga alternatora, stogod jaci to bolji i vece ustede postizemo.koga god sta zanima slobodno se javite na pp ili na 0989191538

FileFixer


                          E=mC^2 +/-3dB

zvrk

Evo da ja pitam.
Iskustva ugradnje HHO na auto sa LPG?

Ako može na mom primjeru neki izračun?

Bravo 1.8 83kw, 1996g. 290000km. Potrošnja u gradu 11lit. E95 / 12lit. LPG

Neka općenita cijena ugradnje, koji tip sistema itd., odokativna isplativost...?

I jedno "glupo" pitanje....dali se može podesiti sistem kod kojeg ušteda nije bitna, već da se stavi naglasak na bolju iskoristivost motora, življi rad, veću snagu...itd..?



cupavica lorena

samom ugradnjom dobijes vecu elasticnost motora i zivost,usteda u potrosnji dodje koliko dodje,u tvom slucaju mala zato sto ti auto ima puno prijedjenih kilometara
ako nemate hobi,kupite fiat

zvrk

Ja sam čuo da broj kilometara nema veze sa uÅ¡tedom..  :neznam:
Svejedno...malo sam se educirao, pročitao, dobio neke ponude i tako..

uglavnom, neki dečki iz srbije su uspjeli na Bravu 1.8 GT (sa katalizatorom - moj nema jer imam lpg pa je maknut) dobiti 25% uštedu i to bez ikakvih dodataka elektronike...znači varalica lambdi ili reprogramiranja ecu-a...i sl.

na drugoj strani čitam da za vozila na LPG se ne ostvaruju velike uÅ¡tede...tj. da se ne očekuju čuda... nigdje ne piÅ¡u brojke koliko....ali se može iščitati izmeÄ'u redaka da se radi negdje oko 10-ak posto uÅ¡tede.
čisto radi toga jer vozila na plin imaju već veću iskoristivost goriva, tako da su zato manje uštede...

dobio sam ponude od 2 tvrtke (neću ih reklamirati iako se može pretpostaviti o kojima se radi, jer su to dvije najpoznatije na području HHO)...pa evo da vidite usporedbu cijena...







S druge strane, jedni govore da je ta elektronika za varanje lambda senzora neophodna kako bi se ušteda počela odmah ostvarivati, dok drugi govore da ta elektronika nije potrebna, i da je čak opasna po motor...i da će se ušteda sama ostvariti nakon 500km...ili mjesec...dva...kad se generator kondicionira...

Meni je nekako kao laiku...prihvatljivija ova teza o bez te elektronike, jer što manje prtljanja po tome, tim bolje. Pogotovo ako se stvara siromašna smjesa jer je ECU tako naredio zbog lambde koja čita "krive" podatke zbog te dodatne elektronike. Pa makar taj manjak goriva sustav nadomjesti sa HHO plinom.

Ako se može bez toga....super.

I vidim da svi ističu "uštimavanje" sustava kao najbitniju stavku. Odnosno, postavljanje samog sustava. Nitko više ne krije od čega su njihovi sustavi....već ističu da je znanje bitno prilikom ugradnje.

Neki idu toliko daleko da hoće čak (kao opciju) reprogramirati ECU da bi optimizirali rad HHO sustava, što mi se čini isto tako lošom opcijom, ako ništa drugo, onda barem zato jer značajno poskupljuje sustav.

Kad sad sve sagledam realno, ja vjerujem da ako se uzme kvalitetan sustav, i ugradi kod nekoga tko zna što radi i ima iskustva u tome, da se može dobiti neka realna ušteda u prosjeku od oko 20%.

Uz nešto živahniji i mirniji rad motora, te čišći ispuh.

E sad, pitanje isplativosti si svako mora sam postaviti i izračunati, a treba uzeti u obzir i te redovne servise, onda učinak ljeto/zima, pitanje atesta....pitanje trajnosti generatora, itd...

Ako meni uštedi 1lit. LPG-a, tj. smanji sa 12 na 11, onda normalno da mi se cijela priča ne isplati.

Da mi i uštedi "obećanih" 25%, to je 3lit., sa 12 na 9, trebao bi proći 20,000km da otplatim uloženo.

Eh....da mi bravo troÅ¡i 9lit. plina po gradu....skakao bih od sreće i lupao se po glavi...  :lol

FileFixer

Mislim da je elektronika potrebna kako bi se točno dozirao HHO na usisnu granu preko elektronske dizne. Dizna bi trebala biti kontrolirana od PWM-a, a uzimao bi se signal sa nekog senzora ili nekog od impulsa sa ECU-a.
Npr. ako tvoj motor usisava odreÄ'enu količinu zraka i goriva pri 850 okr/min, senzor radilice daje impuls i PWM puÅ¡ta kroz diznu točnu količinu HHO plina kako bi se točno dozirao ispravni omjer /zrak/gorivo/HHO u tom trenutku. Pri 5000 okr/min sasvim je drugačija situacija u tim omjerima kao i količina usisanog zraka/plina/HHO.
Možda sam pogriješio u senzorima ili računici, govorim hipotetski, ali logika je takva i tako rade svi MPI motori... U ovisnosti od količine usisanog zraka, količina goriva na injektorima se povečava. To se kontrolira preko ECU-a i mape u njemu.

                          E=mC^2 +/-3dB

zvrk

Još uvijek se vode rasprave dali je bolje imati ili ne PWM (i ostale varalice).
Jedni zastupaju teoriju da je sve to nepotrebno ako se ugradi dobar generator i ispravno ga kondicionira.
Dok drugi pričaju da sa PWM-om i ostalim varalicama se postiže jednostavnije, brže i bolje uštede.

E sad....nisam dovoljno stručan da o tome odlučujem ni komentiram argumentirano, ali koliko čitam još uvijek sam na strani da je bolje BEZ.

U teoriji je uvijek bolje imati rješenja sa što manje dijelova i komplikacija, pa ako se može napraviti dobar generator koji će davati dovoljno plina kad bude kondicioniran...sve će raditi super.

Sve je to meni i dalje zanimljivo, i dalje čitam i pokušavam poloviti sve.
Volio bih da imam viška tih 3000-4000kn pa da mogu eksperimentirati sa tim, iako realno gledajući, na mom autu neće biti znatnijih ušteda iz 2 razloga:
- imam lpg pa je već postignuta veća iskoristivost
- radim kratke relacije po gradu od prosječno 5km.

Svakako nije za zanemariti i ostale "nus pojave" kod HHO sistema osim uštede, a to su mirniji i življi rad motora, te čišći ispuh, motor, ulje...


cupavica lorena

da li je bolje sa varalicom ili ne to ti nemogu reci,ja sam na tipo sa plinom ugradio HHO i usteda je bila vrlo mala ali ne zbog varalice ili neceg treceg nego zbog same istrosenosti motora u tom trenutku(370000tkm-bez slaganja),isto tako sam ugradio sistem na AUDI 100 2.2e(85kw)bez varalice i bilo kakvog prepravljanja icega auto ima potrosnju od 5.5l benzina na sto km,imas post gdje sam to napisao negdje na forumu,ali na audi je motor perfektan tako da je i drukcija situacija nego kod tipa,tipo ima kompresiju 6 i trosi 11l na sto km,dok je bio nov trosio je max 9,na V6 vectru sam ugradjivao bez varalice,na audi A4 1.8turbo bez varalice i bilo kakvih prepravaka i da ne nabrajam dalje sve automobile na koje sam ugradjivao i nikada nisam ni pomisljao na varalicu i bilo kakvo mapiranje auta,ako je motor dobar usteda je daleko vise od litre na 100km to je definitivno,kalibriranje generatora kojeg ja kupujem i ugradim na auto traje sat vremena,dalje ovisi od auta do auta koliku smjesu kalij-hidrooksida moras staviti u destiliranu vodu,za KOH nema odredjeno koliko ga moras staviti to ovisi od auta do auta,to ti moze potrajati 2-3 sata dok ne pogodis smjesu,sama ugradnja uredjaja traje cca 1sat,kada odredis smjesu koja odgovara za tvoj auto usteda se vidi nakon prvih sto odvozenih kilometara,to je moje iskustvo od preko nekoliko ugradjenih generatora ugradjenih u kombije,kamione i automobile
ako nemate hobi,kupite fiat

zvrk

kakva su ti iskustva sa autima na plin?