Bravo/a & Marea 1.6 16v - iskustva (i pitanja) korisnika

Autor Zoki7466, 16 Listopad 2009, 12:40:27

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 5 Gosti pregledava ovu temu.

zvrk

franjo-fritz

što se tiče kočnica , nisu samo diskovi,pakne ipločice za dobro kočenje. puno znače i dobre gume i ovjes....... badava ti je se ako su ti gume i ovjes loši , jer auto prooada.tone i skliže se npr, ako imaš loš ovjes zaustavni put je puno duži, ako su ti gume loše .prije kočnice blokiraju jer nemaju dovoljno trenja guma-otpora na podlogu tj, asfalt,
Å¡to se tiÅ¡e buke-Å¡uÅ¡tanja jbg, nema pomoči aerodinamika i zavrÅ¡na izrada fiata je takva, kakva je i moraÅ¡ se stim pomiriti, i pojačati muziku  :D
ex barava 1.4-12v ar 159 jtdm 2,4 oc.t. tuning brava 14.12v.80ks ex fiat tipo 20.16v . 16.8v 90ks  alfa164 20t  opel kadett 20.16v gsi ar 155 1,7-8vts.. 155 2,0-16ts. Honda civic 1,5 sedan projekt 250ks

Josip_hgt

meni super koči dok se ne zagriju jako...
primjer kad idem na sljeme, kad se spuštam u šestine, tamo nedje ko drugog vidikovca na zagreb sam bez kočnica (nije normalna vožnja u pitanju)...odnosno stisnem ali ništa...

al kad nema pretjeranog jurcanja i kočenja, za svaku pohvalu... skoro pa se ukopa

brava 312

A morat cu naći nekoga ko ima fiata da probam kako njegov koči, da se zamjenimo za aute.
Da to sam skonto da je najbolje pojačati radio :D

franjo-fritz

Citat: Josip_hgt  u 13 Siječanj 2012, 00:04:04
meni super koči dok se ne zagriju jako...
primjer kad idem na sljeme, kad se spuštam u šestine, tamo nedje ko drugog vidikovca na zagreb sam bez kočnica (nije normalna vožnja u pitanju)...odnosno stisnem ali ništa...

al kad nema pretjeranog jurcanja i kočenja, za svaku pohvalu... skoro pa se ukopa
naravno da se pregriju kad navalite na tu papučicu kočnice ko sivonje , i prije zavoja naglo po kočnici ima radnji i prije samog kočenja ,  obično ljudi prvo koče pa onda u nižu brzinu , dali ste probali obrnuto , prvo u nižu pa po kočnici
ex barava 1.4-12v ar 159 jtdm 2,4 oc.t. tuning brava 14.12v.80ks ex fiat tipo 20.16v . 16.8v 90ks  alfa164 20t  opel kadett 20.16v gsi ar 155 1,7-8vts.. 155 2,0-16ts. Honda civic 1,5 sedan projekt 250ks

brava 312

Ja nisam prvo udri po kočnici pa onda po nižij :)

DECK

Vezano uz kočenje. Mene su ugodno iznenadile kočnice kod brava. Iako se treba naviknuti na dosta mali hod papučice i nježno dozirati silu pritiska ako ne želim otisak glave na vjetrobranu. Mislim da je za to zaslužna izvedba serva. Gledano u tom smjeru, nitko se nije osvrnuo na mogućnost lošeg rada pojačivača sile kočenja iliti serva. Možda nema dovoljno podtlaka ili propuštanje membrane unutar samog serva. Primjetio sam da kod ispravnog serva, nakon gašenja motora, mogu dva do tri puta pritisnuti kočnicu "meko", dok ne postane osjetno "tvrda". Najlakše za provjeriti u pokretu, ali oprezno, i na ravnici, jer se gašenjem motora gubi i upravljanje volanom. (komentar za neiskusne, naravno) Ako se ne uoči razlika u sili akcije i reakcije, evo dobrog smjera za odklanjanje problema.

franjo-fritz

Citat: DECK  u 11 Veljača 2012, 21:49:16
Vezano uz kočenje. Mene su ugodno iznenadile kočnice kod brava. Iako se treba naviknuti na dosta mali hod papučice i nježno dozirati silu pritiska ako ne želim otisak glave na vjetrobranu. Mislim da je za to zaslužna izvedba serva. Gledano u tom smjeru, nitko se nije osvrnuo na mogućnost lošeg rada pojačivača sile kočenja iliti serva. Možda nema dovoljno podtlaka ili propuštanje membrane unutar samog serva. Primjetio sam da kod ispravnog serva, nakon gašenja motora, mogu dva do tri puta pritisnuti kočnicu "meko", dok ne postane osjetno "tvrda". Najlakše za provjeriti u pokretu, ali oprezno, i na ravnici, jer se gašenjem motora gubi i upravljanje volanom. (komentar za neiskusne, naravno) Ako se ne uoči razlika u sili akcije i reakcije, evo dobrog smjera za odklanjanje problema.
ovo Å¡to se reklo stoji al to nije problem kod pregrijavanja koćnica tj, diskova , pločica, ulja u kočnicama,,,   

DECK

Citat: brava 312  u 12 Siječanj 2012, 18:09:04
Imam jedno pitanje da vidim kako ste vi ostali zadovoljni sa kočnicama na autu.
Jer kad uzmem u usporedbu druge aute fiat ima jako jako loše kočnice.
Imao sam na bravi 1,6 16V pune diskove i odlučim se na samoventilirajuče od 1,8 Gt i ajd koči malo bolje, teže se pregrijavaju. Kako sam kupio mareu odmah sam prebavio sa brave na mareu samoventilijajuče diskove.
Ali ja i dalje nisam zadovoljan sa kočnicama, napred su novi diskovi koji imaju cirka 3000 - 5000 km odprilike
Znači diskovi su Delphi (neznam kakve su kvalitete) kupio u sloveniji u fiatovom servisu, disk pločice su Trw isto kupljene u sloveniji. Zadnje pakne su dobre, sve je dobro ozračeno i papučica kočnice dobro hvata ne propada puno. Ako bi sada recimo sa brzinom od 100 - 120 km/h stao na 0 ono stvarno moram dobro da pritisnem papučicu kočnice. Možda bi pomoglo da je glavni kočioni cilindar od drugoga auta da viče pritišče pločice.
Jeli zna koliki pritiska mora da bude ako se sa odreÄ'enom silom stisne papučica da stvara odreženi tlak u kočionim cjevima?

Moj komentar se odnosio na ovaj članak. Pod tim podrazumjevam da misli na "hladno" kočenje. Pošto je probao i pune i samoventilirajuće, a ne osjeća veću razliku, da je stvar u sili pritiska. Kada sam na Alfi zamjenio orginalne sa većim punim diskovima i stavio Brembo čeljusti, razlika je bila drastično pozitvnija.

Imao sam loša iskustva sa "cimerman" diskovima, slabo kaljeni i malo jače kočenje izbacuje ih iz centra. Ni naknadna dva tokarenja nisu pomogla.

franjo-fritz

brava 312

Jednom kada se sretnemo na nekome susret neka neko proba pa da vidi jeli tako mora ili imam ljenu nogu.

Elra

Kad smo vec kod kocnica moja Brava od kada sam je kupio pri naglom kocenju baca zadnji kraj u lijevu stranu...Nisam provjeravao sta bi moglo biti, pa ako je neko imao slican problem naka napise.

I jos nesto, kazaljka temperature mi povremeno luduje. Da li postoji neki nacim da se dovede u red, osim zamjene kompletne instrument table? Npr, vozim auto, motor ima radnu temperaturu. Ugasim, auto stoji pola sata-sat i kad hocu da ga upalim kazaljka odmah ode na pola, a nakon paljenja se spusti na vrijednost na koju bi vjerovatno i trebala da bude.

ivanST

Citat: Elra  u 19 Ožujak 2012, 10:25:33
Kad smo vec kod kocnica moja Brava od kada sam je kupio pri naglom kocenju baca zadnji kraj u lijevu stranu...Nisam provjeravao sta bi moglo biti, pa ako je neko imao slican problem naka napise.

Zeza te koćioni cilindar na zadnjem mostu. Vjerovatno je namještaj da ti jače vata natrag pa te zato baca. To je i meni bilo na bravu.
Najbolji ulet ikad: "JEL TI TO IMAĹ  PETAÃ,,ÂŒINU ISPOD AUBE!"

KKIIKKII

Citat: Elra  u 19 Ožujak 2012, 10:25:33

I jos nesto, kazaljka temperature mi povremeno luduje. Da li postoji neki nacim da se dovede u red, osim zamjene kompletne instrument table? Npr, vozim auto, motor ima radnu temperaturu. Ugasim, auto stoji pola sata-sat i kad hocu da ga upalim kazaljka odmah ode na pola, a nakon paljenja se spusti na vrijednost na koju bi vjerovatno i trebala da bude.

provjeri onaj Ä'ek na indikatoru temperature, nalazi se na termostatu, zna se olabaviti pa gubi kontakt i iz tog razloga kazaljka pleÅ¡e, bar je meni bilo tako
1998 god **** 348000 km ****

Elra