Motori s ugrađenim plinom i vožnja na plin

Autor mikeg20, 29 Listopad 2007, 21:30:58

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

mikeg20

Evo tema vezana uz plinaÅ¡e, jer vidim da ima dosta nepoznanica  po tom pitanju

mikeg20

#1
Prvo vozilo na plin bio je dvotaktni motor na metan napravljen 1860. godine.Složio ga je Etienne Lenoir.
1876. godine Nicolaus Otto je upotrijebio metan na prvom četverotaktnom motoru.
Dakle plin se koristio od samog početka autoindustrije, ali ga je istisnuo benzin kojeg je bilo lakše, sigurnij i jednostavnije prevoziti i skladištiti od plina.
Dakle za početak općenito neÅ¡to o plinskim ureÄ'ajima u autu.
Plin je moguće ugraditi i u dizela, al samo onaj koji ima vrtložnu pretkomoru uz upotrebu metana na 200 bara (ugraÄ'eno na jednom VW 1.6 dizelu)


Imamo u biti 3 vrste plinskih ureÄ'aja koji se ugraÄ'uju u aute, ovisno o sustavu ubrizgavanja goriva.

Prvi sustav se ugraÄ'uje na aute sa rasplinjačem.To je najjednostavniji i najjeftiniji sustav.
Sastoji se od boce sa plovkom,ventilima i pokazivačem, priključak za punjenje i bakrene cijevi od 8mm, bakrena cijev od 5mm koja ide naprijed do motora, jedan plinski ventil i isparivač te tzv. flanÄ'a.
Tlak ovog plina na izlazu iz isparivača prema usisu je 0,07 do 0,12 bara.
FlanÄ'i je zadatak da smanji otvor kroz koji dolazi zrak prema klapni-leptiru i ujedno služi za dovod plina.
Isparivač je ujedno i tlačni regulator koji smanjuje tlak plina koji je u boci i uz pomoć tople vode ,koja ubrzava ishlapljivanje plina, plin prelazi iz tekućeg u plinovito stanje i slobodnim tokom dolazi do flanÄ'e i usisa motora.
Regulacija količine plina se vrši preko vakuumske cjevčice koje se spaja na usisnu granu-neki modeli to nemaju, već se regulacija vrši samom promjenom tlaka tj vakuuma u usisnoj grani.
Topla voda je potrebna za brže hlapljenje plina-u isparivaču su dvije membrane koje razdvajaju toplu vodu i plin.
Plin isparava dok je motor hladan, al puno slabije- pa motor može slabije vući ili trzati.
Prednost sustava je jednostavnost konstrukcije i održavanja, a mana je moguće detonacije u usisnoj grani koja je u biti cijelo vrijeme ispunjena smjesom plina i zraka-na kutiju filtera zraka se ugraÄ'uju zato oduÅ¡ci koji se otvore u slučaju detonacije kao i osjetni pad snage-oko 10-15% i odaziv "gasa" u odnosu na benzin.
Detonacija u usisu nastaje radi presiromašne smjese, greške na kablovima svjećica i pregorjeli/nepodešeni usisni ventili.

Drugi sustav se ugraÄ'uje na aute sa ubrizgavanjem, sa ili bez lambda sonde i s metalnim usisnim granama. Sustav je konstrukcijski isti kao i na sustavu s rasplinjačem, jedino je razlika u načinu doziranja plina na usis koji se vrÅ¡i elektronski, otvaranjem elektroventila na isparivaču, a prema podacima dobivenim preko elektronike motora. Mane su iste kao i na sustavu rasplinjača.
Ovaj sustav nije prporučljiv za turbo motore jer se ne može ugraditi odušak u slučaju detonacije u usisnoj grani i potrošnja plina bi bila veća oko 50% u odnosu na potrošnju benzina

Treći sustav je potpuno različit po načinu dovoda plina na usis od prijaÅ¡nja dva,a ugraÄ'uje se najčešće na motore koji imaju plastične usisne grane ili na motore sa metalnim granama radi boljeg iskoriÅ¡tenja goriva.
Instalacija boce, cijevi i ventila do isprivača je ista. Razlika je u isparivaču koji radi na većem izlaznom tlaku plina-oko 1,2 do 1,5 bara i plin se ubrizgava u PLINOVITOM stanju preko el. dizni u prostor usisne grane kod usisnog ventila. Dakle, taj sustav možemo nazvati common rail ubrizgavanje plina jer zajedničkim vodom se dovodi plin do dizni. Mana ovog sustava je cijena jer se sustav sastoji od dodatnih ubrizgivača plina, centralne upravljačke jedinice i dodatnih senzora-tlaka plina itd koji poskupljuju konstrukciju. Najveća prednost je manji pad snage-skoro neprimjetan u odnosu na benzin tj oko 3-7%, kao i bolji odaziv na gas te manja potroÅ¡nja u odnosu na sustav s flanÄ'om, no nema mogućnosti detonacija u usisnoj grani jer je plin ubrizgan direktno pred usisni ventil te se u usisnoj grani se stvara eksplozivna smjesa.

Još postoji sustav na pogon metanom koji je kod nas jako malo zastupljen jer je duplo skuplja ugraganj za razliku od LPG-a i u RH postoji samo jedna točiona metana u Zagrebu, INA na Radničkoj cesti. Ovdje se koristi metan pod tlakom od 200 bara.Metan je još jeftiniji za vožnju.

Na motorima sa ubrizgivačima i plinom najčešće nuspojave su s vremenom teže paljenje na benzin, nemiran rad motora na benzin i signaliziranje kvara sustava napajanja gorivom.
Problem se javlja radi toga jer benzinske brizgaljke se inače hlade benzinom, a radom na plin ostaju zatvorene i viÅ¡e se griju i na njima se stvara ljepljivi talog od sumpora u gorivu  i brizgaljke ne obavljaju svoju funkciju.
To je joÅ¡ viÅ¡e izraženo na motorima koji imaju tzv. KNOCK senzor.On se sastoji od PIEZO materijala(kristal ili slično) koji pod utjecajem vibracija generiraju mali napon.Taj signal, uz signal položaja radilice, odreÄ'uje se pravovremeno paljenje smjese u svakom od cilindara. PoÅ¡to radi začepljenih dizni paljenje nije pravilno, knock senzor to registrira kao siromaÅ¡nu smjesu goriva i zraka i pokuÅ¡ava to ispraviti pomicanjem kuta paljenja(na 1.8 motoru max 6 stupnjeva), a ako ne uspije to ispraviti i dalje se pojavljuje nepravilno sagorijevanje-signalizira kvar u sustavu ubrizgavanja goriva.
Rješenje je čišćenje dizni, točenje 100 oktanskog goriva koje ima manje sumpora i povremena vožnja na benzin za "ispuhivanje"

             VRELIÅ TE    TOPL.VRIJEDNOST   TEMP.ZAPALJENJA    GUSTOĆA   OKTANSKI BROJ
propan    -42 stupnja          50Mj/kg        450-500 stupnjeva      0,53 kg/l     95,4
butan     -0,6 stupnjeva      49Mj/kg        420-490 stupnjeva      0,60 kg/l     89
benzin    30-195 stupnjeva  47Mj/kg               250 stupnjeva      0,75 kg/l     95-98

Vrelište=temperatura prelaska iz tekućeg u plinovito stanje
Gustoća= masa s obzirom na volumen (npr 50l benzina je oko 37.5 kg)

zzip

brava 1.6, 16v ... plin na ubrizgavanje... alu grana... potrošnja 10-12l...

jedini veći problem je BIO što se gasila na plin prošle zime dok se motor ne zagrije do 100% radne temp (a ne one koju su u servisu namjestili).. sad je sve u redu... :DD

126kn = 350km...  :wav: :wav: :wav:

mikeg20

Evo Super 95 je opet na 8,00kn a eurodizel 7,85 kn od noćas.
Znači prosjećno 10 litara plina na 100km=4.2 litre S95 na 100km
                                                     =4.3 litre eurodizela na 100km
Ja sam dosad za 2 mjeseca napravio 6000km na plin uz prosjek potrošnje točno 10l/100km=600litara lpgx3.35kn/l=2010kn
                                                 6000km na S95 uz prosjek potroÅ¡nje točno 10l/100km=600litara S95x8kn/l =4800kn

UÅ¡teda 2800kn ili 1400kn mjesečno Å¡to znači da ću otplatit ureÄ'aj u razlici cijene LPG-S95 za točno 6 mjeseci.
Mislim da već odavno ne treba raspravljati o uÅ¡tedi vožnje na plin.                   

topolino

Mnogi koji ugraÄ'uju plin ti niti nekažu o mogučim problemima sa injektorima od benzina kada se vozi na plin. Frend je stavio plin sa ubrzgavanjem na mareu 1.6. Rekli mu da auto mora obavezno paliti na benzin, samo su zaboravili napomenuti da može Å¡tekati zbog vožne na plin. Treći dan ma zvao auto neće upaliti. Na plin pali kada prebaciÅ¡ na benzin motor trese i guÅ¡i se na gasu. Resetirao je centralinu i otiÅ¡o im skinuti sve po spisku kada oni ma to je mala sitnica koja se javlja kod vožnje na plin.
ex giallo 126 Polski fiat, e rosso Ritmo 105 TC :D
Face free dude :DD:

mikeg20

Da to je istina, nitko ne veli da će trebati barem jedamput godišnje injectore očistiti ultrazvučno

MaRiO_St

ja planiram u svog Brava 1.6 16v uvalit LPG, ne kužim te priče "na flanÄ'u, bez elektronike" itd. kako je to izvedivo a u gore ljepo piÅ¡e da se "sustav sastoji od dodatnih ubrizgivača plina, centralne upravljačke jedinice i dodatnih senzora-tlaka plina itd" za aute sa plastičnom usisnom?

mikeg20

Ti u svoj Bravo možeÅ¡ ugraditi plin na flanÄ'u-ako ti je auto do 99.g tj ima metalnu usisnu granu. Jedina prednost sustava je relativna jednostavnost u odnosu na sustav injection. Na flanÄ'i s isparivača ti ide cijev sa dotokom plina na usis-i to je to. Na sustavu ubrizgavanja plina, iz isparivača ide cijev da dovodom plina (s većim tlakom nego na flanÄ'i) na razvodnik na kojem su 4 električne dizne-i iz njih ide gumena cijev na rupu izbuÅ¡enu na usisnoj grani, ispred svakok ventila posebno. Zaj sustav je za oko 2000kn skuplji i bolji je u toliko Å¡to je bolji odaziv na gas, manja potroÅ¡nja u odnosu na sustav s flanÄ'om. Na injectionu plina ugraÄ'uje se dotadni kompjuter koji u kombinaciji s ECU-om motora dozira plin. Sustav flanÄ'e toga nema.
Injection se stavlja na aute s plastičnom usisnom granom jer plin se dozira direktno pred ventil i ne skuplja se u usisnoj grani. S flanÄ'om, cijela usisna grana-od klapne do ventila je stalno puna smjese plina i zraka-pa može doći do eksplozije Å¡to bi MOŽDA plastičnu usisnu granu raznijelo, tj napukla bi.

mikeg20

Zašto ne??? Imat ćeš auto koji će trošit nekih 8 litara plina=26kn/100km, motor će ti biti očuvaniji i nešto više će ti auto vrijediti

zok

Hm Mikeg20 usporeÄ'ivao si plin-dizel
Katastrofa sada zbilja ne vidim razloga za uzet dizela eurodizel (na ini)
7.93kn euprosuper 95 8.00kn 
Moj benzinac troši isto ko i tastov dizel a njemu je pun k skuplje održavanje i rega itd.
Bogati i bez plina se više isplati uzet benzinca.

mikeg20

Citat: zok  u 25 Studeni 2007, 10:29:01
Hm Mikeg20 usporeÄ'ivao si plin-dizel
Katastrofa sada zbilja ne vidim razloga za uzet dizela eurodizel (na ini)
7.93kn euprosuper 95 8.00kn 
Moj benzinac troši isto ko i tastov dizel a njemu je pun k skuplje održavanje i rega itd.
Bogati i bez plina se više isplati uzet benzinca.
U pravu si, dizel se na eurodizel ne isplati voziti-pričamo o vožnji dizela radi štednje u odnosu na benzinca

zok

Mislim da definitivno nema uštede,barem je to moje mišljenje.
A i pogledajmo malo da je večina autosalona uvelo ''akciju'' dizel po cijeni benzinca.

topolino

dissel za nove aute ima jednu enormnu prednost naspram benzinca. turbo koji daje veliki okretni moment i njegovo linearno razvijanje.problem je što su novi auti sve teži i veči, pa klasični benzinac bez prednabijanja više nema šta tražiti u novim autima. najbolji primjer je novi bravo. no tehnologija comon rail je puno skuplja nego sličan sistem za benzince što uvelike poskupljuje cijenu auta i današnja cijena dissela im nikako ne ide pod ruku. da ima samo dissel na plin sa dostupnom mrežom punionica.
ex giallo 126 Polski fiat, e rosso Ritmo 105 TC :D
Face free dude :DD:

Mika bedex

ja imam na unu 1.1 plin i prezadovoljan sam

mikeg20

Citat: topolino  u 28 Studeni 2007, 23:58:21
dissel za nove aute ima jednu enormnu prednost naspram benzinca. turbo koji daje veliki okretni moment i njegovo linearno razvijanje.problem je što su novi auti sve teži i veči, pa klasični benzinac bez prednabijanja više nema šta tražiti u novim autima. najbolji primjer je novi bravo. no tehnologija comon rail je puno skuplja nego sličan sistem za benzince što uvelike poskupljuje cijenu auta i današnja cijena dissela im nikako ne ide pod ruku. da ima samo dissel na plin sa dostupnom mrežom punionica.
Ne znam, ja to nisam primjetio u usporednoj vožnji na autocesti-golf 4 tdi i ja 1.8 16v na plin, on po gasu, al je ostao samo dvije svijetle točke u mom retrovizoru