LED žarulje, ksenonske žarulje i halogene žarulje

Autor kerber, 15 Veljača 2007, 19:31:44

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 4 Gosti pregledava ovu temu.

Mike20

Citat: Gigi  u 10 Prosinac 2015, 17:18:09
Koji su to (ako govoriš o tvorničkim ksenonima) ???

Ne znam kaj imaju ali moji tvornički bi-ksenoni na A4 stalno rade. Najbolje se vidi kad usporavam i približavam se vozilu koje npr. stoji na semaforu vidim kako podešava visinu snopa kako se nos auta diže/spušta

Nova Buba ima xenone bez perača

Vidim i ja da radi al ne tak kak sam očekivao od nivelacije na skupom autu.

kiky776

Lako za perače, nego da li postoji neki auto sa oem xenonima bez auto-nivelacije ? :D
Alfa Romeo 156 SP2
Stilo Abarth 2.4 20v
Brava 1.4 12v / 1.6 16v / 2.0 20v /2.4 20v
Alfa Romeo 33 1.3 boxer
Opel Astra dti 1.7

Gigi

Citat: Mike20  u 10 Prosinac 2015, 19:35:34
Nova Buba ima xenone bez perača

"...To je prvi put da VW za Beetle nudi Xenon svjetla koja su specijalno konstruirana, te imaju novorazvijene xenonske plinske žaruljice koje ne sadrže živu i imaju najveću snagu 25W, pa ne trebaju imati visokotlačno pranje farova, ali imaju dinamičku regulaciju visine svjetlosnog snopa. ..."

Izvor : http://autoportal.hr/clanak/vozili_smo_buba

Daj još neki primjer

eldarobralic

Cujte. Otvorio sam ovu temu kako bih dobio savjet. Volio bih stvarno da vam mogu pokazati koliko su losa svjetla ss lecama.. po ovom sad vlaznom vremenu se gotovo nista ne vidi. Supruga vozi taj auto, i uopce me nezanima dali je xenon ilefalan samo ako ce joj bolje osvjetljavati cestu.. ipak to te svjetlo moze spasiti u nekoj situaciji.. ako netko ima za preporuciti svjetla osim xenona slobodno ... interesiraju me i legalna poboljsanja...  :dance:

ccm

Citat: eldarobralic  u 11 Prosinac 2015, 00:24:19
Cujte. Otvorio sam ovu temu kako bih dobio savjet. Volio bih stvarno da vam mogu pokazati koliko su losa svjetla ss lecama.. po ovom sad vlaznom vremenu se gotovo nista ne vidi. Supruga vozi taj auto, i uopce me nezanima dali je xenon ilefalan samo ako ce joj bolje osvjetljavati cestu.. ipak to te svjetlo moze spasiti u nekoj situaciji.. ako netko ima za preporuciti svjetla osim xenona slobodno ... interesiraju me i legalna poboljsanja...  :dance:

Ajde, da ti napokon netko da i savjet. I ja sam imao isti problem, i stavio sam xenon u original farove i opet nisam bio zadovoljan. Svjetlilo je to, ali ne onako kako sam htio.
Onda sam kupio zamjenske farove od Chrome, zato jer su crni iznutra, vise radi izgleda, i na moje iznenadjenje dosli su sa prozirnim lecama, bas onakvim kakve se ugraduju u farove sa xenon zaruljama. Piknuo sam xenon u njih i preporodio sam se. Kao da je netko dan upalio, a cutoff bolji nego na nekim tvornickim svjetlima. Sad ce get opet reci da to nije istina i da nista ne moze biti dobro kao original, ali eto, ja sam bio jako zadovoljan sa vidjenim, i u usporedbi s originalnim xenon svjetlima, nema neke zamjetne razlike u snopu. Da, nema automatske nivelacije, ali zato imam oci i vidim kad tuku previsoko. Da, nema perace, ali ti peraci su isto smjesni, ko da mi netko zahracka farove...

Dakle, moj savjet, kupi kvalitetan xenon, 500kn ce te kostat i stavljaj ga unutra. uzmi 4300 zarulje, eventualno 5000k i neces nikad imat problema sa policijom. Pravilno nastelaj farove da ne ubijes nekog i sjeti se spustit snop kad natovaris auto.
Ja kako sam vadio farove, tako sam balaste namontirao ispod fara, jer ovi zamjenski bas imaju rupu kao predvidjenu za balaste, tako da prije tehnickog samo zamjenim zarulje. Treba 5 minuta za to jer hvala bogu Bravo ima brdo mjesta ispod haube.

Znaci, treba ti 500kn i 2, 3 sata posla. eventualno jos 1200kn ako zelis nove farove. Ali vjeruj, neces pozaliti. Ja sam jos i promjenio osigurace na 15A kako pise u manualu.

Od "legalnih" stvari nemas bas nekih opcija. Night breaker je najbolja zarulja kaj se tice svjetla, ali nije ni blizu xenonu.
Nebu mene niko v mojoj koruzi...

get

Citat: Gigi  u 10 Prosinac 2015, 22:18:24
"...To je prvi put da VW za Beetle nudi Xenon svjetla koja su specijalno konstruirana, te imaju novorazvijene xenonske plinske žaruljice koje ne sadrže živu i imaju najveću snagu 25W, pa ne trebaju imati visokotlačno pranje farova, ali imaju dinamičku regulaciju visine svjetlosnog snopa. ..."

Izvor : http://autoportal.hr/clanak/vozili_smo_buba

Daj još neki primjer

Uglavnom, oni su si tako preveli, to je samo posljedica regulacije 45 i 98 ako se ne varam, koja kaže da perači nisu potrebni ako je količina svjetla manja od 2000 lumena.

Naravno da ćeš smanjivanjem snage žarulje dostići tu normu.

@eldarobralic

Jesi išao u servis da ti poštimaju svjetla ili se oslanjaš na ove na tehničkom?

Ja sam na zadnjem servisu tražio da mi dignu snom, odnosno da prekontroliraju svjetla, i fakat su digli snop za nevjerovat. Nikome ne smeta, ja vidim kao da je dan i uredno sam prošao na tehničkom.

get

ccm

Pa naravno  da ćeÅ¡ postići cut-off, u to nema sumnje.

Ali najbolje se vidi orig vs ne orig, čak i u lećama kada noći voziš državnom cestom, recimo D1, koja ima brda i doline. Auto koji ti ide u susret, ti ideš nizbrdo, a on uzbrdo, otvoriti porstal u drugu galaksiju.

Nema veze, moj je bi-ksenon, palim duga, kojom je stom prilikom pali i H1 duga, pa ga samo pozdravim u prolazu.

Eto, to je moje iskustvo.

Kada ide orig ksenon, točno vidiš taj rad svjetala, mogu ti tući valjda milisekundu, i već se spuštaju, ali ako se radi i kontinuiranoj brzini, nema problema.

Hoću reći, da bi se ova tema treba izbrisati jer se priča o ilegalnim stvarima i to je to.

To su pravila foruma

Citat:
- Općenito ponašanja koje se kose sa zakonima Republike Hrvatske i društveno prihvatljivim ponašanjem / izražavanjem

A i inače, ovdje se nitko ničega ne drži od nazivanja tema pa svega drugoga.
Sankcija nema, padobranci upadaju na dnevnoj bazi.

Mike20

Ako na auto staviš original xenon far za taj auto i u njega staviš kineski xenon, tu si već bez problema, far ima oznaku hid i to je to. Eventualno brnik s proračuna, a auto nivelacija je i nebitna

gt3

bas mi je fora kad napise "briga me jesam li legalan, mene samo zanima da bolje vidim". A to kaj sve drugi ne vide jer oslijepe od tvojih farova, to nije bitno, jel?

ccm

:)
Mislim da cemo prije promjenit tok Save nego misljenja nekih ljudi, i to je ok. Covjek je trazio savjet, ja sam mu ga dao, iz osobnog iskustva.
Kad ce na tehnickom pocet pregledavat ispravnost svih auta, znaci i ovih sa halogenim lampama koje tuku u nebo, ja cu prvi skinut xenon sa svog auta. Do tada, bar da ja vidim kud idem. Prvi koji mi kaze da moram skinut, cu skinut.
Pozdrav.
Nebu mene niko v mojoj koruzi...

get

Evo, potrošio sam pola dana u izučavanju regulativa i zakona.

Po mom tumačenju, čak bi i vi mogli sada legalizirati svoje HID-ove.

Ovdje su bitni dijelovi

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1449827529215&uri=CELEX:42011X1206(03)

Citat:
6.2.6.2.   Headlamp levelling device

6.2.6.2.1.   In the case where a headlamp levelling device is necessary to satisfy the requirements of paragraphs 6.2.6.1.1 and 6.2.6.1.2, the device shall be automatic.

6.2.6.2.2.   However, devices which are adjusted manually, either continuously or non-continuously, shall be permitted, provided they have a stop position at which the lamps can be returned to the initial inclination defined in paragraph 6.2.6.1.1 by means of the usual adjusting screws or similar means.

These manually adjustable devices shall be operable from the driver's seat.

Continually adjustable devices shall have reference marks indicating the loading conditions that require adjustment of the dipped-beam.

The number of positions on devices which are not continuously adjustable shall be such as to ensure compliance with the range of values prescribed in paragraph 6.2.6.1.2 in all the loading conditions defined in Annex 5.

For these devices also, the loading conditions of Annex 5 that require adjustment of the dipped-beam shall be clearly marked near the control of the device (Annex 8).

6.2.6.2.3.   In the event of a failure of devices described in paragraphs 6.2.6.2.1 and 6.2.6.2.2, the dipped-beam shall not assume a position in which the dip is less than it was at the time when the failure of the device occurred.

6.2.9.   Other requirements

The requirements of paragraph 5.5.2 shall not apply to dipped-beam headlamps.

Dipped-beam headlamps with a light source or LED module(s) producing the principal dipped beam and having a total objective luminous flux which exceeds 2 000 lumen shall only be installed in conjunction with the installation of headlamp cleaning device(s) according to Regulation No 45 (12).

With respect to vertical inclination the provisions of paragraph 6.2.6.2.2 above shall not be applied for dipped-beam headlamps:

(a)

with LED module(s) producing the principal dipped beam; or

(b)

with a light source producing the principal dipped beam and having an objective luminous flux which exceeds 2 000 lumen.

Only dipped-beam headlamps according to Regulation No 98 or 112 may be used to produce bend lighting.

If bend lighting is produced by a horizontal movement of the whole beam or the kink of the elbow of the cut-off, it shall be activated only if the vehicle is in forward motion; this shall not apply if bend lighting is produced for a right turn in right hand traffic (left turn in left hand traffic).

ANNEX 5

States of loading to be taken into consideration in determining variations in the vertical orientation of the dipped-beam headlamps

Loading conditions on axles referred to in paragraphs 6.2.6.1 and 6.2.6.3.1.

1.

For the following tests, the mass of the passengers shall be calculated on the basis of 75 kg per person.

2.

Loading conditions for different types of vehicles:

2.1.

Vehicles in category M1  (1):

2.1.1.

The angle of the light beam of the dipped-beam headlamps shall be determined under the following load conditions:

2.1.1.1.

One person in the driver's seat;

2.1.1.2.

The driver, plus one passenger in the front seat farthest from the driver;

2.1.1.3.

The driver, one passenger in the front seat farthest from the driver, all the seats farthest to the rear occupied;

2.1.1.4.

All the seats occupied;

2.1.1.5.

All the seats occupied, plus an evenly distributed load in the luggage boot, in order to obtain the permissible load on the rear axle or on the front axle if the boot is at the front. If the vehicle has a front and a rear boot, the additional load shall be appropriately distributed in order to obtain the permissible axle loads. However, if the maximum permissible laden mass is obtained before the permissible load on one of the axles, the loading of the boot(s) shall be limited to the figure which enables that mass to be reached;

2.1.1.6.

Driver, plus an evenly distributed load in the boot, in order to obtain the permissible load on the corresponding axle.

However, if the maximum permissible laden mass is obtained before the permissible load on the axle, the loading of the boot(s) shall be limited to the figure which enables that mass to be reached.

2.1.2.

In determining the above loading conditions, account shall be taken of any loading restrictions laid down by the manufacturer.

2.2.

Vehicles in categories M2 and M3  (1):

The angle of the light beam from the dipped-beam headlamps shall be determined under the following loading conditions:

2.2.1.

Vehicle unladen and one person in the driver's seat;

2.2.2.

Vehicles laden such that each axle carries its maximum technically permissible load or until the maximum permissible mass of the vehicle is attained by loading the front and rear axles proportionally to their maximum technically permissible loads, whichever occurs first.

2.3.

Vehicles in category N with load surfaces:

2.3.1.

The angle of the light beam from the dipped-beam headlamps shall be determined under the following loading conditions;

2.3.1.1.

2.3.1.2.

Driver, plus a load so distributed as to give the maximum technically permissible load on the rear axle or axles, or the maximum permissible mass of the vehicle, whichever occurs first, without exceeding a front axle load calculated as the sum of the front axle load of the unladen vehicle plus 25 per cent of the maximum permissible payload on the front axle. Conversely, the front axle is so considered when the load platform is at the front.

2.4.

Vehicles in category N without a load surface:

2.4.1.

Drawing vehicles for semi-trailers:

2.4.1.1.

Unladen vehicle without a load on the coupling attachment and one person in the driver's seat;

2.4.1.2.

One person in the driver's seat: technically permissible load on the coupling attachment in the position of the attachment corresponding to the highest load on the rear axle.

2.4.2.

Drawing vehicles for trailers:

2.4.2.1.

2.4.2.2.

One person in the driver's seat, all the other places in the driving cabin being occupied.

E sad, još je potrebno kupiti pravu žarulju, a ne ove za par kuna, što opet nećete

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1449828461877&uri=CELEX:42014X0930(02)

Imaju prijevodi i na HR, ali je očaj.

Eto, ako nemaš perače, svjetlo ne smije prelaziti 2000 lumena, što nas vjerojatno vrača na halogenke.

I zemlja se opet okreće oko Sunca.

get

A ove spika, kada drugi, onda ću, tipično za nas Slavene Balkance idiote.

Jebote, kada ćemo više krenuti od nas samih?

dinko1981

Mozda si ti idiot, ja nisam, u svakom slucaju to vise govori o tebi koji nam se tu obracas s visoka a kultura ti je nula. Ja uvijek krecem od sebe da budem maximalno po zakonu u prvom redu da mi auto bude siguran za moju obitelj i druge sudionike u prometu ali u ovoj drzavi covjek svojim postenim radom si nemoze priustit neke stvari tipa auto sa pristojnim svjetlima. Mozda je tebi lako odrjesit kesu kako i meni kazes al nejde, mozda si ti financijski u boljoj situaciji i neka si, svaka ti castg ali zato mi ostali nismo idioti.

get

Za razliku od tebe znam pročitati pokoji zakon.

TeÅ¡ko mogu vjerovati da su svjetla nesigurna koja tvornički doÄ'u, jer da koristiÅ¡ glavu bio bi u stanju pročitati Å¡to sve mora proći jedno certificiranje fara. Svaki far mora zadovlojavati odreÄ'ene propisane standarde, ili prijavi Fiat za neispravne farove?

Ne razumijem koji problem imaš.

Ponašam se kako se ponašam jer svi ste vi kauboji koji sebi tumačite i uzimate za pravo.

Jesi li spreman dato 1000 kuna za legalnu žarulju? Nisi.

Meni bi bilo sigurnije se voziti u tenku i gaziti druge, al ne ide.

Zakonski okviti postoje, ili možeš funkcionirati unutar njih, ili nemoj voziti auto.

AntonioK

Meni bi bilo sigurnije se voziti u tenku i gaziti druge, al ne ide.

vozija sam 84 i 55 najbolja svitla imaju tribalo bi to ugraditi u automobile ;D....kad čitaš ovo ispada da su svi vozači ko kokoše ,pa ništa ne vide ;D