Motori s ugrađenim plinom i vožnja na plin

Autor mikeg20, 29 Listopad 2007, 21:30:58

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 7 Gosti pregledava ovu temu.

cicili

zasto se pilin nebi isplatio ugradivat? zasto bi trebalo bit problema sa plinom? vecina ljudi koja normalno odrzava plin i ugradila je neku malo skuplji marku plina, te normalno vozi i ne prcka po njemu nema problema sa istim.. to je moje iskustvo.

zvrk

Citat: dinko1981  u 19 Kolovoz 2012, 20:05:27
Evo moj mali savjet vezano za plin nakon 4 fiata sa tim pogonom . Prvo i osnovno ugradnja plina se rijetko kome isplati kada se zbroje SVI troÅ¡kovi i prosječno vrijeme koriÅ¡tenja tog vozila tj preÄ'eni km. Jedino stvarno isplativo rjeÅ¡enje je kupnja vozila sa već ugraÄ'enim plinom sve ostalo je puÅ¡iona u 95% slučajeva koliko god bili optimistični.
niti ja, koji imam dosta problema sa plinom....nebi se složio s tobom...
nedavno sam nabacio računicu u svojoj temi gdje sam naveo da mi se itekako isplatio plin...
uštedio sam ogromne novce do sada usprkos čestim posjetama serviserima....

možda se ne isplati nekome tko radi max. 10,000km i mijenja auto svake 2 godine...ali takvih je malo...

uostalom...tko nebi volio od nas imati auto sa tvorničkim ugraÄ'enim plinom? ali...ti su auti jako rijetki na rabljenom tržiÅ¡tu...

dinko1981

Nisam mislio na tvornički ugraÄ'en plin nego polovno vozilo kojem je predhodni vlasnik ugradio plin. Cijena takvog je često zanemarivo veća nego bez plina, moj primjer aktualna brava koju sam kupio prije 1.5 god platio sam 5000 kn sa atestiranim plinom lovato koji radi bez greÅ¡ke, to je možda ekstreman primjer ali se uz malo truda može proć dosta povoljno.Za novu instalaciju (neku srednju) plus atest plus godiÅ¡nja davanja (cestarina, servisi) da nema nikakvog kvara mora se proć cca 40000km samo da bi se vratilo uloženo. E sad svaka čast fanaticima (zvrk) koji će sa svojim starim fiatima uspjet tu nać računicu. Uglavnom poanta je da viÅ¡e nikad nebi kupio takav polovan auto i u njega zbubo tu lovu za plin jer je to velik rizik, a postoje jeftinija rjeÅ¡enja

cicili

ja osobno radim 15tkm, s tim da ugradim plin (sto razmiljam) radio bi sigurno vise. u godini dana ustedis pola instalacije na 15-20 tkm. po mojim racunicama usteda je izmedu 30 i 40%. ako imas relativno novo auto koje ne mislis prodavat sigurno se isplati.

zvrk

Citat: dinko1981  u 20 Kolovoz 2012, 11:14:51
Nisam mislio na tvornički ugraÄ'en plin nego polovno vozilo kojem je predhodni vlasnik ugradio plin. Cijena takvog je često zanemarivo veća nego bez plina, moj primjer aktualna brava koju sam kupio prije 1.5 god platio sam 5000 kn sa atestiranim plinom lovato koji radi bez greÅ¡ke, to je možda ekstreman primjer ali se uz malo truda može proć dosta povoljno.Za novu instalaciju (neku srednju) plus atest plus godiÅ¡nja davanja (cestarina, servisi) da nema nikakvog kvara mora se proć cca 40000km samo da bi se vratilo uloženo. E sad svaka čast fanaticima (zvrk) koji će sa svojim starim fiatima uspjet tu nać računicu. Uglavnom poanta je da viÅ¡e nikad nebi kupio takav polovan auto i u njega zbubo tu lovu za plin jer je to velik rizik, a postoje jeftinija rjeÅ¡enja
kužim Å¡to hoćeÅ¡ reći.....hvala na dodatnom pojaÅ¡njenju  :ok:

petric

Evo na ovoj stranici zgodan kalkulator pa vidite koiko se isplati ugraditi ili ne!

http://www.autoplin-mestar.hr/

cicili

tome treba dodat servis plina i registraciju vecu. i treba uzet u obzir da trebas auto malo provozat i na benzin te da se uvjek pali na benzin dok se ne ugrije. umjesto tih 50% spadne na 30-40%.

dinko1981

Citat: cicili  u 20 Kolovoz 2012, 15:33:39
tome treba dodat servis plina i registraciju vecu. i treba uzet u obzir da trebas auto malo provozat i na benzin te da se uvjek pali na benzin dok se ne ugrije. umjesto tih 50% spadne na 30-40%.

Potpis, plus atest i periodično čišćenje dizni od benzina, sve to košta

KA-982-ER

ugradio plin kod misica i sve 5, evo 120 tkm bez problema, ljudi pricaju da vise ne radi, da je propal,
ali evo bas sam ga zval neki dan jer bi brat u punta ugradio plin, te dode kao i prije 2 god kad sam u stila ugradio, 4500 kn, i sad kad planiram uzet alfu v6, plin ce me kod njega izac cca 6500 kn, tak je bar reko

zvrk

Citat: KA-982-ER  u 23 Kolovoz 2012, 16:00:53
ugradio plin kod misica i sve 5, evo 120 tkm bez problema, ljudi pricaju da vise ne radi, da je propal,
ali evo bas sam ga zval neki dan jer bi brat u punta ugradio plin, te dode kao i prije 2 god kad sam u stila ugradio, 4500 kn, i sad kad planiram uzet alfu v6, plin ce me kod njega izac cca 6500 kn, tak je bar reko
ljudi svašta pričaju....
ja imam samo riječi pohvale za njega kao majstora i čovjeka...
druga je stvar Å¡to mene zeza taj plin u mom autu...jednostavno imam uvijek problema....ali su mi uvijek svi izlazili u susret...

nadam se da ćeš imati puno sretnih plinskih kilometara..

jhrgic

Prije mjesec dana kupio punto mk2 sa ugraÄ'enim plinom. Uvezen iz Italije. Nisam imao nikakve papire o ugradnji, samo talijansku prometnu u kojoj su navedeni osnovni podatci o plinskom sustavu. Odvezao auto na homologaciju na kojoj su napisali da je pogon na benzin. Na upit "a Å¡ta sa plinom" oni nemaju pojma. Onda "sjedim" 2 sata na telefonu i konačno dobijem potrebne informacije. Odem u najbližu stanicu za tehnički pregled koja ima licencu za vrÅ¡enje atesta, tip mi poslika svu instalaciju, popiÅ¡e homologacijske brojeve i da mi uplatnicu za plaćane atesta (kod nas u BiH 175 KM=cca 700 kn). Nakon toga me poÅ¡alje na ispitivanje pritiska boce (cijena 100 KM=cca 400 kn u koju je uključeno skidanje boce, ispitivanje i ponovno vraćanje boce). inače s mojim skidanjem boce cijena 50 KM=cca 200 kn. Poslije toga dam njemu atest boce i nakon tjedan dana me zove da je sve gotovo. Uz te papire koje sam dobio obavio tehnički (u nas nema nikakvog dodatka za vozila na LPG) i nakon toga MUP i gotovo.
Znači sve obavio bez traženja papira o ugradnji, niti sam išta skidao s auta. Jedino moram promijenit bocu ali tek za tri godine. Znam da je u HR dosta različito ali eto možda kome pomogne.
LPG rules.
Cijena plina kod nas 1.05 KM= cca 4.20 kn.

zvrk

da....u HR je skoro sve drukčije...

kao prvo....ako je vozilo uvezeno iz ITA sa ugraÄ'enim plinom, a doÅ¡lo je bez papira...da bi proÅ¡ao homologaciju na benzin, prvo moraÅ¡ "izgraditi" plinsku instalaciju (izvaditi je van)...

ako se odlučiš na atest plinske instalacije, bez računa i papira od majstora koji ti je ugradio plin, nema ništa...

kod nas nema više tlačne probe boce...već boca vrijedi 10 god. od proizvodnje....kad to istekne..kupuje se nova boca...

i joÅ¡ kad proÄ'eÅ¡ cijeli atest (koji koÅ¡ta cca. 1100-1200 kn) joÅ¡ dodatno plaćaÅ¡ 500kn na registraciji viÅ¡e za cestarinu....

cijena plina: 5,08 kn

jhrgic

Zanima me, pošto sam tek nedavno uzeo auto, da li da radim odmah servis plina ili će mi zasvirati kad bude vrijeme za to.
I ako netko zna neki dobar servis u Splitu. Kod mene je instaliran Lovato Fast.
Inače sam zadovoljan potrošnjom, sa 35 l prešao 530 km.

zvrk

neće ti niÅ¡ta "zasvirati"  ;D

svakih 30,000 km obavi servis plina koji bi trebao koštati oko 200kn (ako je majstor fer)

:good:

jhrgic